Deteriorarea sistemului românesc de învățământ de stat provoacă din ce în ce mai multă îngrijorare. Inclusiv persoanele publice au început să-și exprime punctul de vedere pe marginea acestui subiect.
După ce Dragoș Bucur a dezvăluit că-și școlește copiii acasă, departe de mediul educațional convențional, Șerban Pavlu a declarat că nu vede cu ochi buni sistemul de învățământ din țara noastră.
„Cred că cele mai mari temeri pe care le am, pentru că toți ne dorim un viitor mai bun pentru copiii noștri, sunt legate de deteriorarea treptată, dar sigură a sistemului de învățământ din România. Noi nu suntem neapărat fani ai sistemului de învățământ privat și mi-aș fi dorit pentru copiii mei, și ai tuturor, un sistem de învățământ de stat care să se ridice la standarde măcar decente, dacă nu excepționale.
Eu nu cred în plata pentru meditații și a obținerii oricărui fel de rezultat prin adăugarea de extra bani. Asta poate undeva la facultate. Dar pentru niște copii dintr-o țară europeană, în 2023, între clasele I-XII, cred că nivelul de civilizație al unei țări se vede prin atenția pe care o acordă învățământului. Este din ce în ce mai greu să găsești școli și programe care să se respecte și care să ofere un standard de educație decent. Ăsta ar fi principalul meu motiv de îngrijorare legat de viitorul copiilor”, a comentat pentru Viva actorul de la Teatrul Bulandra, cunoscut publicului larg pentru aparițiile sale din filme, seriale și sketch-uri.
În Sibiu, „județul lui Klaus Iohannis”, este cea mai mare rată de abandon școlar, iar în Suceava, Bihor, Cluj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița și Prahova cea mai mică, arată într-un raport prezentat de curând.
Între timp, proiectul „România Educată” continuă să provoace din ce în ce mai multe controverse în spațiul public, aspru criticat de societatea civilă.