Sidney Poitier, o mare legendă a Hollywood-ului, s-a stins din viață la vârsta de 94 de ani. A fost primul actor de culoare care a câștigat premiul Oscar

Sidney Poitier s-a stins din viață la vârsta de 94 de ani. Acesta a scris istorie în "cetatea filmului", fiind primul actor de culoare care a câștigat premiul Oscar. Anunțul morții a fost făcut de ministrul Afacerilor Externe din Bahamas, Fred Mitchel.
Ruxandra Rădulescu
07 ian. 2022, 18:04
Sidney Poitier, o mare legendă a Hollywood-ului, s-a stins din viață la vârsta de 94 de ani. A fost primul actor de culoare care a câștigat premiul Oscar

Sidney Poitier s-a stins din viață la vârsta de 94 de ani, fiind una dintre starurile legendare de la Hollywood.

Sidney L. Poitier s-a născut la 20 februarie 1927 în Bahamas într-o familie extrem de modestă și a devenit primul actor de culoare care a câștigat premiul Oscar pentru rolul său din pelicula „Crinii cîmpului” (1963).

Peter Bogdanovich a murit. A regizat celebrele filme „Last Picture Show” şi „Paper Moon”

Sidney Poitier și-a creat de-a lungul a șapte decenii o bogată carieră cinematografică care cuprinde două nominalizări la Oscar, zece nominalizări la Globurile de Aur, două nominalizări la Premiile Primetime Emmy, șase nominalizări la BAFTA, opt nominalizări la Laurel și o nominalizare la Screen Actors Guild Awards.

După moartea lui Kirk Douglas, Poitier a devenit unul dintre ultimele marile staruri din Epoca de Aur a cinematografiei de la Hollywood și cel mai vechi câștigător al Oscarului în viață. Din 1997 până în 2007, Poitier a fost ambasador al Bahamas în Japonia.

Întreaga familie a lui Poitier locuia în Bahamas, pe atunci încă o colonie britanică, dar el s-a născut pe neașteptate în Miami, în timp ce erau în vizită în weekend, ceea ce i-a acordat automat cetățenia americană.

Familia a decis să-l crească în Bahamas, iar Poitier s-a mutat înapoi în Miami la vârsta de 15 ani, apoi la 16 ani a ajuns la New York. S-a alăturat Teatrului Negro din America de Nord, obținând un rol revoluționar în filmul Blackboard Jungle (1955).

În 1958, Poitier a jucat alături de Tony Curtis în rolul condamnaților evadați  în filmul The Defiant Ones, care a primit nouă nominalizări la premiile Oscar. Ambii actori au primit o nominalizare pentru cel mai bun actor, Poitier fiind primul actor de culoare nominalizat la Oscar. Pentru același film, Sidney Poitier a primit câștigat premiul BAFTA.

În 1964, a câștigat premiul Oscar și Premiul Globul de Aur pentru cel mai bun actor pentru Crini în Cîmp (1963).

Sidney Poitier a avut o viață sentimentală tumultoasă

Deși cariera lui Poitier este legendară, viața sa privată nu a fost la fel de plină de farmec. A fost căsătorit cu Juanita Hardy, prima sa soție, din 1950 până în 1965. Din acea relație s-au născut patru fiice. De asemenea, în acel timp, s-a angajat într-o aventură de nouă ani cu Diahann Carroll.

Tragedie în lumea filmului. Actriţa a murit subit la 29 de ani

După cum a descris ea, a fost o perioadă dificilă în viața lor, deoarece și ea era căsătorită. Carroll susține, de asemenea, că Poitier a convins-o să pună capăt căsătoriei cu soțul Monte Kay, în timp ce acesta susținea că va încheia relația cu soția sa. Poitier și-a ținut niciodată promisiunea și, în cele din urmă, s-a despărțit de Carroll.

Poitier s-a recăsătorit în 1976 cu Joanna Shimkus și cei doi au primit doi copii.

În timpul vieții sale, Poitier a scris două autobiografii. „This Life”, publicat în 1980, descrie în detaliu copilăria lui și viața sa romantică tulbure.

A mai lansat câteva lucrări; „Măsura unui bărbat: o autobiografie spirituală (2007)” „Viața dincolo de măsură: scrisori către strănepoata mea (2008).”, relatează nypost.com.

 

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Rezultate Evaluare Națională 2024. Verifică pe edu.ro notele obținute la fostul examen de capacitate. Cum se afișează rezultatele, de fapt. Procedura de admitere liceu 2024 și live text de la evaluarea națională 2024. Update
Capital.ro
Se dă iar ordin UE pentru cei cu mașini pe benzină și motorină. România va fi obligată să aplice legea
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Veste șoc pentru pensionari! Nimeni nu se aștepta la acest lucru!
Adevarul
EXCLUSIV Un expert de la Harvard explică de ce America are cei mai bătrâni candidați din istorie la alegerile prezidențiale
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Irinuca și Ramona Gabor pozate de Gabi Bădălău. Întâlnire de taină între foști iubiți
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:
Cancan.ro
Note LIVE Evaluarea Națională 2024 | Află rezultatele publicate pe EDU.RO
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Vremea a făcut ravagii în România: Pompierii au interveni în 42 de localități. Mai mulți copaci au fost doborâți în București din cauza vântului puternic, iar traficul feroviar a fost blocat
Capital.ro
Adio, maestre! Românii îşi iau adio de la o legendă a filmului. A murit acum
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cine transmite la TV România – Olanda. Aici vezi azi, de la 19:00, meciul din optimile EURO 2024
stirilekanald.ro
La ce oră se afișează azi rezultatele la Evaluare Națională 2024? Iată cum verific online notele
substantial.ro
Trei cai militari în goană prin centrul Londrei, speriați de un autobuz
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?