Participanţii la o dezbatere privind drepturile romilor au arătat că la Şcoala „B.P. Haşdeu“ dinIaşi majoritatea elevilor de etnie romă au fost repartizaţi într-un singur corp de clădire.
Totodată, la şcoala „Ion Neculce“ din Iaşi sunt înscrişi preponderent elevi de etnie romă, în anumite cazuri clasele fiind subdimensionate, cu 13-15 elevi, pe când la şcoala „Titu Maiorescu“, aflată în apropiere, clasele au depăşit efectivul de elevi ori s-au creat clase noi.
Mai mult, un etaj de la şcoala „Ion Neculce“ este folosit în acest moment de elevi din învăţământul primar de la „Maiorescu“, reprezentanţii comunităţii rome din Iaşi afirmând că s-a ales inclusiv ca elevii romi să aibă pauze la ore diferite pentru a nu interacţiona cu ceilalţi elevi.
De asemenea, reprezentanţii comuntăţii rome afirmă că li se refuză dreptul de studia limba maternă.
„Nu am simţit că la nivelul judeţului Iaşi segregarea sau problema romilor ar fi atât de gravă. Întotodeauna, vrând-nevrând, am colaborat cu toţi directorii şcolilor în care învaţă elevi de etnie romă, am tratat cu celeritate maximă problemele romilor. (…)Sunt convins că Inspectoratul Şcolar, şi vreau şi dumneavoastră să credeţi, va face tot posibilul ca problema aceasta a segregării să se diminueze cât mai mult şi chiar să fie eradicată“, a spus Cristinel Iordăchioaia, inspector şcolar pentru Management instituţional în cadrul ISJ Iaşi.
Constantin Blănaru, subprefectul judeţului, a menţionat că se va asigura ca toate problemele legate de segregare să fie ascultate de către instituţiile abilitate.