Căsătoriile între minori fac parte din tradiţiile vechi de sute de ani din comunitatea romilor. Deşi legea din România nu permite ca un băiat şi o fată care au sub 16 ani să îşi unească destinele, în legea ţigănească, această practică a devenit o normalitate, atât pentru romii bogaţi, cât şi pentru cei săraci.
Citeşte şi SCANDAL la înmormântarea lui Cioabă. Romii contestă decizia de a avea doi regi VIDEO
Privind acest subiect, au fost aduse o serie de acuzaţii grave din partea lui Florin Motoi, preşedintele Uniunii Romilor, în timpul emisiunii România Exclusiv. Motoi susţine că în comunitatea căldărarilor, fetele sunt căsătorite cu forţa de la vârsta de 7-8 ani. Mai mult, preşedintele UNCR susţine că în noaptea nunţii părinţii se implică în actul sexual dintre miri.
Dorin Cioabă, regele internaţional al romilor, respinge acuzaţiile şi îi reproşează lui Motoi că a uitat de tradiţie. Cu toate acestea, el recunoaşte, totuşi, că în comunitate se aranjează căsătorii între copii de 12-13 ani.
În schimb, Valeriu Toma, rudă cu Dorin Cioabă, spune că, în noaptea nunţii, rudele mirilor doar se asigură că mireasa este virgină şi că nu şi-a făcut părinţii de ruşine.
„Se asistă, din partea băiatului şi a fetei, rude mai apropiate, pentru a nu trişa. Vor să afle dacă nu cumva fata sau băiatul s-au culcat şi cu alte persoane. După ce au făcut actul sexual, se arată cămaşa la familie, la public, la tata socrul, la tatăl miresei, dovedind că a fost fata cinstită„, a declarat Toma.
Un alt reprezentant al romilor a povestit de asemenea incidente asemănătoare, vorbind de modul în care părinţii îşi dezvirginau singuri fiicele pentru a fi siguri că nu există probleme între familiile care se înţelegeau să îşi căsătorească copiii.
„Nu era tradiţie, era bunul plac al părinţilor, „hai că-ţi dau fata”, cu înţelegere, la vârste foarte fragede, 11-12 ani, poate chiar 15 ani acolo unde erau mai cu capul pe umeri. Şi în ziua de azi e foarte important să fie domnişoară, e acea tradiţie să asiste rudele şi din partea unuia, şi a altuia la prezentarea cămăşii, să nu se modifice cămaşa. Automat dacă se mărită mici, ca să rămână fete, da, s-ar putea (ca părinţii să dezvirgineze singuri fetele), nu ştiu să vă dau un caz concret, dar, mă gândesc, copilul este mic. E totul posibil, dar e în familie, la ei acolo, că ne dăm seama că un copil la 10 ani ce ar putea să ştie un proces pentru a dezvirgina o fată„, a povestit el.
Florin Motoi acuză, de asemenea, autorităţile că închid ochii şi că nu interzic aceste căsătorii la vârste fragede. Astfel, în această comunitatea, fetiţele de 7-8 ani se logodesc cu băieţi pe care, de cele mai multe ori, nici nu apucă să îi cunoască. Ele sunt „promise” de părinţii care se tocmesc cu viitorii cuscri, stabilesc zestrea, dar şi condiţiile în care îşi dau fetele. După câţiva ani de la logodnă copiii îşi unesc destinele în faţa a sute de invitaţi.
Citeşte şi Scandal cu interlopi pe coroana lui Cioabă. Cei doi fraţi îşi aduc acuzaţii incredibile
Aşa s-a întâmplat şi în clanul Cârpaci din Timişoara. În 2013, Solomon Cârpaci şi-a condus la altar atât fiica cât şi fiul, în aceaşi zi. Fericit nevoie mare, el a cheltuit bani fără număr pentru eveniment. Mirii au purtat ţinute de zeci de mii de euro, plimbându-se cu caleştile care au tras după ele trenele de zeci de metri ale mireselor, atmosfera fiind întreţinută de Nicolae Guţă.