Deciziile controversate luate de Florin Jianu la conducerea Consiliului de Administrație (CA) al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) SA IFN riscă să ducă la o destabilizare a întregii activități, acuză salariații instituției, iar un avertizor de integritate demolează imaginea de forță pe care și-ar fi creat-o fostul ministru, potrivit Gandul.ro.
Salariații acuză că activitatea acestui fond de garantare a creditelor pentru întreprinderile mici și mijlocii riscă să fie bulversată iremediabil de „acțiuni concentrate de destabilizare” și de o „influență nocivă” exercitată nu numai de Florin Nicolae Jianu, ci și de un alt membru al Consiliului de Administrație, Sterică Fudulea, acesta fiind administrator al Fondului, dar și președinte al Comitetului de Nominalizare și Remunerare (CNR) al FNGCIMM SA IFN. În același timp, este vizat de această sesizare și un alt membru al CA al FNGCIMM SA IFN, Nicolae Cristian Stănică.
Florin Jianu a devenit membru al CA al FNGCIMM SA IFN în data de 29 octombrie 2021, prin Hotărârea Adunării Generale a Acționarilor, la doar o lună după modificarea Regulamentului BNR nr. 20/2009. În data de 8 decembrie 2021 a fost numit președinte al Consiliului de Administrație. Anterior, acesta fusese administrator timp de trei mandate a câte patru luni, începând cu data de 19 decembrie 2019.
Potrivit informațiilor obținute de Gândul, Florin Nicolae Jianu ar fi devenit membru al CA al FNGCIMM SA IFN fiind încălcate prevederile Legii 93/2009 privind instituțiile financiare nebancare, dar și Regulamentul BNR nr. 20/2009 privind aceleași instituții financiare nebancare.
Concret, este vorba despre depunerea unor declarații autentificate, la momentul acceptării mandatelelor, care ar fi neconforme adevărului, iar situația prezentată reprezintă factori de risc semnificativi.
Florin Nicolae Jianu este acuzat că a devenit președinte al CA al FNGCIMM SA IFN fără a avea experiența necesară „pentru exercitarea calității de conducător al unei instituții financiare nebancare”.
Fostul ministru Jianu s-ar face vinovat, practic, de „fals în declarații”, infracțiune foarte gravă, pentru că a menționat, atunci când a depus dosarul cu documentația prevăzută de lege, că îndeplinește condițiile legale pentru exercitarea funcție de administrator al FNGCIMM SA IFN.
Potrivit articolul 20 din Legea 93/2009, „conducătorii instituţiilor financiare nebancare trebuie să aibă reputaţie şi experienţă adecvate pentru exercitarea responsabilităţilor încredinţate, conform criteriilor stabilite de Banca Naţională a României”.
Potrivit Regulamentului BNR nr. 20/2009 actualizat, orice persoană numită în funcția de conducător al unei instituții financiare nebancare – funcția de administrator fiind, de altfel, cea mai înaltă funcție din conducere – ar fi trebuit să îndeplinească două condiții, cumulativ:
Cu ocazia fiecărei prelungiri a mandatului, fostul ministru al Mediului a depus – oficial – declarații notariale autentificate din care rezultă că a certificat, pe propria răspundere, că îndeplinește toate condițiile cerute de lege pentru a fi membru în CA al FNGCIMM SA IFN.
Totuși, sursele Gândul îl acuză pe Florin Jianu că – deși știa că nu îndeplinește aceste condiții – a transmis cu totul altceva, adică… ar fi mințit în fața notarului, ceea ce se traduce prin „fals în declarații”.