„Profitând de faptul ca organele Ministerului Afacerilor Interne s-au constituit în dispozitive cu caracter special care să sprijine lupta împotriva Covid 19, iată că principalele reţele de crimă organizată din domeniul forestier au căpătat liber la defrişări ilegale. Padurile seculare sunt practic rase de pe faţa pământului fără ca instituţiile competente să încerce măcar să schiţeze vreo măsura împotriva acestui fenomen care ar putea să reprezinte, în viitorul foarte scurt, un atac la securitatea naţională a României. Nu numai că autorităţile nu intervin, măcar la limitarea acestui fenomen extrem de periculos ci, dimpotrivă, prin declaraţii caracterizate de amatorism şi iresponsabilitate, lasă să se înţeleagă că forţa de coerciţie a statului român este practic paralizată.
Susţin exploatarea sustenabilă a pădurilor României” declara, nimeni altul decât ministrul Costel Alexe, cel care în urmă cu câţiva ani îl aştepta pe pista aeroportului din Iași pe preşedintele Traian Băsescu în cel mai pitoresc mod, înarmat cu un bucheţel de flori de sezon. Ba mai mult, același ministru iresponsabil a şi adus argumente în motivarea refuzului de a ieşi din inerţia tăierilor ilegale, şi anume că sectorul forestier şi de prelucrare a lemnului reprezintă 3,5% din PIB. Ceea ce a evitat, însă, să precizeze domnul Alexe a fost raportul primelor 5 luni de mandat în fruntea ministerului Mediului Apelor şi Pădurilor, anume 26.000 de hectare defrişate, peste 1,6 milioane de avize pentru transport de material lemnos, ceea ce înseamnă un număr de 10.000 de astfel de avize pe zi. Dintre acestea, un număr de 900.000 de avize au fost emise pentru locurile de recoltare, pentru care ar corespunde un număr efectiv de minimum 18 milioane de metri cubi de lemn. Pus însă în faţa dovezilor indubitabile de multiple cazuri de defrişări ilegale, domnul ministru a schimbat strategia şi, ca un veritabil laş, a acuzat o campanie de fake-news-uri menționând şi că, în România, s-a declanşat o operaţiune de depistare a transportului ilegal de lemne.
Domnule ministru, dumneavoastră ori glumiţi pe această temă, ori nu înţelegeţi fenomenul. În timp ce dumneavoastră mimaţi lupta pentru limitarea transporturilor ilegale de material lemnos, ţara se confruntă cu fenomentul tăierilor ilegale de copaci. Dacă raţionamentul dumneavoastră manifestă asemenea fracturi de logică, vă informăm pe această cale că tăierea ilegală a copacilor este o operaţiune anterioară transportului ilegal de material lemnos, iar dumneavoastră, în calitate de ministru, ar trebui să vă ocupați, în primul rând, de limitarea tăierilor ilegale. Ca un aspect de logică de şcoală gimnazială, dacă nu se va mai taia illegal, nici nu se vor mai înregistra transporturi ilegale. Ce doriţi însă dumenavoastră, domnule ministru ? Pe de o parte aţi declarat că veţi stopa defrişările ilegale, apoi la două zile că porniţi campania de limitare a transporturilor ilegale de material lemnos, uitând de defrişări, apoi, la nicio săptămână, aţi declarat că „se discută să vedem dacă ne permitem să stopăm tăierile de lemn”, pentru ca după alte câteva zile concluzia să lovească, efectiv, în toate pădurile din România: „măsura interzicerii tăierilor nu ar fi benefică pentru economie (…) ar exista consecinţe pe care nu ni le putem permite”.
Dar să ramânem fără păduri ne putem permite? De ce tocmai acum, când au început să dispară şi pădurile seculare, aplicaţia „Inspectorul Pădurilor” are probleme de funcţionare ? De ce tocmai acum, domnule ministru, confundăm suprafeţele defrişate ilegal cu poieni şi zone pentru hrănirea animalelor?”, scrie Bogdan Cojocaru în comunicatul emis joi.