Adăposturile de urgenţă din Bucureşti funcţionează permanent în perioada 15 noiembrie – 31 martie, cu posibilitatea deschiderii înainte de data menţionată anterior în momentul în care se constată că trei nopţi consecutive temperatura se situează sub valoarea de 0 grade Celsius. Persoanele identificate ca fiind cazuri sociale pot fi direcţionate către adăposturile de urgenţă aflate în subordinea instituţiei noastre în funcţie de apartenenţa la un sex sau altul, unde vor fi luate în evidenţă.
Pentru iarna aceasta, DGASMB a prevăzut circa 12.000 de porţii de ceai şi supă caldă pentru a fi distribuite prin cele patru echipe mobile persoanelor care refuză adăpostirea, precum şi paturi, îmbrăcăminte şi încălţăminte groasă.
Serviciile oferite sunt: găzduire pe perioada determinată, integrare/reintegrare în familie şi comunitate, asistenţă permanentă în vederea angajării într-un loc de muncă, consiliere psihologică, socială, juridică, socializare şi petrecere a timpului liber, terapie ocupaţională şi ergoterapie, igienizare şi servirea hranei.
Potrivit Agerpres, toate aceste servicii cumulează o capacitate de cazare de aproximativ 1.000 de locuri, suficientă pentru acoperirea cererii iarna aceasta. Adăpostirea şi acordarea serviciilor este voluntară, autorităţile administraţiei publice locale neavând dreptul de a ridica persoane din stradă împotriva voinţei acestora dacă nu sunt puse sub interdicţie judecătorească.
În subordinea DGASMB funcţionează Adăpostul de urgenţă destinat bărbaţilor cu vârste de peste 18 ani organizat la nivelul Complexului Integrat de Servicii Sociale pentru Adulţi Sf. Ioan, Adăpostul de urgenţă destinat femeilor cu vârste de peste 18 ani şi Centrul de asistenţă pentru mamă şi copil.
Primăria sectorului 1 a informat că persoanele fără adăpost vor beneficia fără restricţii pe toată perioada cu temperaturi scăzute de serviciile sociale oferite de centrele de specialitate din sector.
Poliţiştii locali vor patrula pe străzile sectorului 1 pentru a identifica persoanele fără adăpost care pot fi afectate de temperaturile scăzute.
Adulţii vor fi transportaţi la Complexul de Servicii Sociale Odăi, copiii vor fi duşi la Centrul de Plasament Pinocchio, iar mamele cu copii vor fi găzduite în centrele maternale ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului sector 1. Capacitatea totală a acestor centre de servicii sociale este de 358 de locuri.
În aceste centre, persoanele găzduite beneficiază de hrană, igienă personală, precum şi de îngrijire medicală de specialitate. În plus, persoanele fără adăpost care nu realizează niciun venit şi care au domiciliul în sectorul 1 sunt luate în evidenţa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi consiliate în vederea prevenirii excluziunii sociale.
DGASPC sector 6 dispune de un adăpost pentru oamenii străzii care funcţionează pe tot parcursului anului. În perioadele geroase se dispun măsuri suplimentare de protecţie pentru persoanele fără adăpost, suplimentarea locurilor. De asemenea, se asigură hrana caldă, asistenţa medicală primară şi paturi.