„Este posibil ca în următoarele 6-12 luni să apară o variantă care necesită adaptarea vaccinului, însă deocamdată nu este cazul”, a spus Ugur Sahin, preşedintele BioNTech.
„Luarea unei decizii acum s-ar putea dovedi a fi greşită, dacă în trei sau şase luni va domina o altă variantă”, a adăugat el.
Potrivit acestuia, o astfel de decizie ar trebui luată numai dacă „vaccinul existent nu este eficient sau nu este optim”.
„Pentru moment, ştim că un rapel cu formula de bază este suficient”, a spus Ugur Sahin.
Ca urmare, „cea mai bună abordare pentru a face faţă acestei situaţii este de a continua cu o doză de rapel” pentru a creşte imunitatea oferită de vaccin, a adăugat el, potrivit Agerpres.
Pfizer şi BioNTech au menţionat, de asemenea, la începutul lunii iulie „rezultate încurajatoare” ale studiilor pentru o a treia doză şi intenţionează să solicite autorizaţia pentru administrarea unei a treia doze de vaccin în Statele Unite şi Europa.
Agenţia elveţiană de sănătate a anunţat luni că a aprobat vaccinul anti-COVID-19 produs de laboratorul american Moderna pentru grupa de vârstă 12-17 ani, după ce a dat undă verde la începutul lunii iunie vaccinului produs de Pfizer/BioNTech pentru administrare la adolescenţi, relatează AFP.
Swissmedic a declarat într-un comunicat că şi-a dat acordul pe baza unui studiu în curs de desfăşurare realizat în rândul a 3.732 de copii din această grupă de vârstă, care a arătat o reacţie imună comparabilă cu cea obţinută la adulţii tineri cu vârsta cuprinsă între 18 şi 25 de ani cu aceeaşi doză.
Cererea de utilizare a vaccinului Moderna la adolescenţi a fost depusă de laboratorul american pe 11 iunie, la câteva zile după autorizarea de către agenţia elveţiană de sănătate a utilizării vaccinului Pfizer/BioNTech la copiii cu vârsta cuprinsă între 12 şi 15 ani.
Ca şi în cazul adulţilor cu vârsta peste 18 ani, Moderna trebuie administrat în două doze, la interval de patru săptămâni.
Citeşte şi: Valul 4 al pandemiei se stabilizează peste tot în lume. Avertismentul făcut OMS