Adda a aflat că e diagnosticată cu dermografism, iar acum caută peste tot un tratament pentru a se vindeca. Cântăreața e hotărâtă să facă tot ce se poate pentru a scăpa de această boală și se gândește să meargă la o clinică din Ungaria.
Artista suferă de aproximativ șase luni de dermografism. A mărturisit că îi apari răni pe piele de la o simplă atingere.
„O să-mi fac și analizele astea (n.r. – pe care le-a primit acum) pentru că trebuie să excludem orice «cocomârlă» pe care puteam să o iau din Asia și să vedem dacă este o boală autoimună sau nu este o boală autoimună pentru că nu mă las până nu găsesc o rezolvare sau o explicație.
Acum aștept un răspuns și de la o clinică din Ungaria unde vreau să merg, chiar dacă mulți doctori din România mi-au spus că nu există vindecare pentru asta (n.r. dermografism), ci există metode prin care se poate ține sub control, eu nu mă las până nu găsesc un răspuns și până nu ameliorez situația în proporție de 80%. Pentru că dacă vrei, se poate!”, le-a transmis Adda urmăritorilor săi de pe Instagram.
Cântăreața a aflat și ce anume i-a provocat această boală. „Dezechilibre, din toate punctele de vedere! Stil de viaţă, alimentaţie, stres, gânduri, oboseală cronică, medicamente luate în exces când nu este cazul. Mai ales antibiotice şi antiinflamatoare. Dar nu ne spune nimeni asta.
Nu suntem educaţi în sensul ăsta! Nu suntem educaţi să prevenim, suntem educaţi să tratăm simptome! Ah, şi excitanţii pentru creier: ciocolată, zahăr, cofeină. Ne dau un boost de energie ca să «rezistăm»… până când se rupe lanţul şi în interiorul nostru se produce un efect de domino şi cade totul, rând pe rând”, le-a mai spus ea internauților.
Dermografismul este cea mai comună formă de urticarie fizică și poate apărea alături de alte forme de urticarie. Incidența crescută a fost raportată în sarcină, mai ales în semestrul al doilea, la debutul menopauzei, la copiii atopici și la pacientii cu boala Bechcet.
Dermografismul înseamna literar și practic “a scrie pe piele“. Acesta apare la circa 5% din populație și poate fi constituțional sau poate să apară la un moment dat în cursul vieții, fie în contextul unei infecții (parazitoze) sau post-medicamentos. După exercitarea unei presiuni pe piele, imediat sau la un interval variabil de timp, apare local roșeață, mâncărime și posibil niște proeminențe, numite papule. In general, leziunile dispar spontan. Responsabile de aceste reacții “în foc de artificii“ în tegumente sunt anumite celule, numite mastocite, care la presiune descarcă în piele histamina și alți mediatori, responsabili de apariția roșeții, a edemului și a mâncărimii.