Pe agenda întrevederii șefei diplomației UE cu premierul bulgar s-au aflat, printre altele, presiunea migraționistă și situația din Grecia, precizează serviciul de informații al guvernului. ‘Bulgaria este printre țările cel mai grav afectate de presiunea migrației și, în condițiile creșterii fluxului migraționist, noi dovedim că păzim cu succes frontiera externă a UE’, a declarat Borisov în cadrul întrevederii cu Mogherini.
Prim-ministrul bulgar a adăugat că aderarea Bulgariei și României la spațiul Schengen va fi un semnal clar despre UE în contextul luptei împotriva terorismului și al migrației ilegale. ‘Nu trebuie să permitem o breșă de securitate la frontiera sau pe teritoriul niciunui stat membru’, a adăugat el, subliniind importanța unei politici externe și de securitate uniforme a UE.
De asemenea, Boiko Borisov i-a vorbit Federicăi Mogherini despre veniturile suplimentare aduse la buget în urma acțiunilor de combatere a corupției și contrabandei, potrivit Agerpres.
Citeşte şi Bulgaria vrea să adere la Spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime până în octombrie
Mogherini a vizitat cu prilejul vizitei la Sofia și centrul de primire a refugiaților din zona Vrajdebna a capitalei Bulgariei, a precizat Ministerul de Interne într-un comunicat. Centrul are o capacitate de 400 de persoane și găzduiește în prezent 201 de cetățeni străini, în principal din Afganistan. În perioada ianuarie-iunie 2015, presiunea migrației a crescut de 4,5 ori comparativ cu aceeași perioadă a lui 2014.
Nu în ultimul rând, Federica Mogherini a avut o întrevedere cu președinta Adunării Naționale, Țețka Țaceva. ‘Parlamentele pot contribui mult la politica externă europeană, pe care trebuie să o definim împreună ca europeni. Numai împreună putem face față provocărilor cu care ne confruntăm’, a spus Mogherini. Parlamentarii bulgari înțeleg responsabilitatea pe care o poartă pentru securitatea tuturor cetățenilor UE, a subliniat Țaceva.’Bulgaria se comportă ca o țară Schengen și am îndeplinit criteriile și condițiile tehnice pentru a adera la zona liberă de circulație’, a adăugat ea. ‘Suntem convinși că viitoarea intrare a Bulgariei și României în spațiul Schengen va aduce mai multă securitate pentru întreaga UE’, a mai spus Țaceva.