Aderarea SERBIEI la Uniunea Europeană este PLINĂ DE CAPCANE

Serbia a traversat un prag decisiv pentru integrarea sa în Uniunea Europeană, prin lansarea marţi a negocierilor de aderare, proces care se anunţă însă a fi anevoios din cauza divergenţelor legate de Kosovo, scrie într-un comentariu AFP, citată de Agerpres.
Romania TV
21 ian. 2014, 17:49
Aderarea SERBIEI la Uniunea Europeană este PLINĂ DE CAPCANE

”Este o zi istorică pentru Serbia”, probabil ”cea mai importantă de la cel de-al Doilea Război Mondial”, a declarat premierul sârb, Ivica Dacic. ”Câtă mândrie să vezi drapelul sârb fluturând la Bruxelles!”, a afirmat, la rândul său, prim-vicepremierul Alexandar Vucic, după lansarea oficială a negocierilor de aderare.

Cei doi lideri sârbi s-au arătat foarte optimişti, stabilind ca obiectiv anul 2018 pentru încheierea procesului de aderare şi 2020 pentru intrarea ţării lor în ”marea familie europeană”. ”Ştim că nu va fi simplă calea şi că ea va fi presărată cu capcane, dar suntem pregătiţi să facem faţă provocărilor’‘, a afirmat Dacic.

La Bruxelles, experţii consideră că patru ani nu vor fi suficienţi pentru finalizarea procesului, complex şi tehnic, care duce la aderare, cu atât mai mult cu cât criteriile au fost înăsprite în ultimii ani. ”A fost nevoie de mai mult de opt ani pentru Croaţia”, devenită în iulie 2013 cel de-al 28-lea membru al UE, a reamintit un diplomat.

Liderii sârbi şi-au exprimat însă satisfacţia în legătură cu schimbarea de opinie survenită în restul Europei în legătură cu ţara lor, care a fost tratată drept paria după conflictele din Bosnia şi Kosovo din anii ’90. ”Când se vorbeşte acum despre Serbia, aceasta se face în termeni pozitivi şi încurajatori”, a afirmat Dacic.

”Serbia a trecut de la imaginea de franctiror regional la cea de lider al integrării”, declara recent Jelko Kacin, autorul unui raport privind Serbia din Parlamentul European.

Normalizarea relaţiilor cu Kosovo

Imaginea Belgradului s-a ameliorat net odată cu acordul, considerat ”istoric”, din primăvara lui 2013 privind normalizarea relaţiilor cu Kosovo, provincia sa cu populaţie majoritar albaneză care şi-a proclamat în mod unilateral independenţa faţă de Belgrad în 2008.

Deschiderea negocierilor de aderare reprezintă ”recunoaşterea eforturilor depuse de-a lungul mai multor ani către Serbia”, îndeosebi vizavi de Kosovo, a subliniat comisarul pentru extindere, Stefan Fule. Dar el a făcut apel imediat la ”continuarea eforturilor” în acest dosar sensibil chiar în cadrul UE, unde cinci ţări nu recunosc independenţa Kosovo (Cipru, Grecia, Slovacia, Spania şi România), scrie Agerpres.

Belgradul rămâne pe această linie şi ”nimeni n-a cerut ca noi să ne schimbăm poziţia”, a insistat Dacic. El a reamintit că s-a deplasat ”de douăzeci de ori” la Bruxelles pentru negocieri cu premierul kosovar, Hashim Thaci, sub egida UE. Viitoarea întâlnire este prevăzută pentru 27 ianuarie.

În aşteptarea înregistrării de progrese în acest dosar, convorbirile UE-Serbia vor debuta cu dosarele, îndeosebi de dificile, referitoare la justiţie, stat de drept, lupta împotriva corupţiei şi drepturile fundamentale.”Noua etapă va fi extrem de exigentă”, a subliniat Fule. Serbia înregistrează întârzieri în acest domeniu şi nu se situează decât pe locul al 72-lea la ”indicele de percepţie privind corupţia”, potrivit organizaţiei neguvernamentale Transparency International.

Printre alte provocări cu care se va confrunta Belgradul pentru a răspunde criteriilor de aderare stabilite de către cele 28 de state membre ale UE figurează reforma unui sistem public supradimensionat şi restructurarea unei economii sinistrate.

Deficitul bugetar este mai mare de 7 % din PIB pentru al patrulea an consecutiv, datoria depăşeşte 60 % din PIB şi şomajul atinge 20 %.

La Bruxelles, experţii sunt preocupaţi printre altele de semnele de instabilitate politică la Belgrad, care ar putea duce la alegeri legislative anticipate în primăvară, după mai puţin de doi ani de la formarea guvernului Dacic.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Mesaj viral transmis de Piedone de Paște! Dușmanii lui au rămas fără cuvinte!
Fanatik.ro
Vești bune pentru mai mulți pensionari: veniturile cresc din luna mai. Cetățenii care primesc bani mai mulți
Capital.ro
România e în doliu. Sportul românesc a pierdut cel mai mare antrenor chiar în a doua zi de Paște. Va rămâne o legendă
Playtech.ro
Când este ridicarea ștergătoarelor infracțiune? Un avocat a explicat situațiile în care se dau amenzi
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Circumstanțele discutabile ale vizitei lui JD Vance la Vatican: „A intrat cu forța și a lăsat o lume fără Papă”
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Minuni, întâmplări neobișnuite și legende petrecute în România în perioada Paștelui
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Unde va fi înmormântat Papa Francisc și cine l-ar putea înlocui pe acesta, potrivit Bisericii Catolice
Cancan.ro
De ce a murit Papa Francisc? Boala perfidă care l-a ucis în a doua zi de Paște
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Sold zero la contul bancar. Avertisment pentru românii cu banii pe card: Deplasați-vă la sediul unității bancare!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Cine ar putea să îl înlocuiască pe Papa Francisc. Următorul șef al Bisericii Catolice ar putea fi de culoare
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
MediaFlux
O nouă zi liberă pentru români. Se modifică lista cu sărbătorile legale din Codul Muncii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, și-a tras vilă ANL în Voluntari dar ea se află… în București