Adevărat sau fals despre herpes

Herpesul apare sub forma unei erupții de vezicule pline cu lichid, de obicei în jurul gurii, dar uneori și în nas sau pe organele genitale. Bășicile sunt dureroase și se acoperă de cruste, care cad după 8-10 zile. Este o afecțiune des întâlnită, despre care există o sumedenie de idei și păreri preconcepute.
Romania TV
20 apr. 2018, 10:02
Adevărat sau fals despre herpes

Herpesul buzelor și cel genital au cauze diferite

Fals. Herpesul care apare la nivelul gurii este cauzat de virusul herpes simplex HSV-1, iar cel genital de virusul HSV-2. Totuși, ambele virusuri pot cauza ambele tipuri de herpes. În trecut, medicii credeau că HSV-1 nu este o infecție care poate fi contractată pe cale sexuală, dar recent s-a confirmat că ambele tipuri pot fi transmise atât prin sărut, cât și prin intermediul contactului sexual genital.

Unii cercetători estimează chiar că HSV-1 este responsabil în proporție de aproape 50% de apariția cazurilor de herpes genital.

Herpesul rămâne în corp toată viața

Adevărat. Virusul herpetic se deplasează din piele prin nervi către rădăcina acestora și în ganglioni, unde rămâne în stare latentă. El va reapărea mereu în același loc, în prelungirea nervilor afectați. Frecvența recidivei diferă de la o persoană la alta – poate fi o dată pe lună, dar și la un interval de câțiva ani.

Citeşte şi Cum să ţii herpesul sub control cu remedii naturale

Herpesul este o afecțiune foarte comună

Adevărat. Studii și analize epidemiologice au arătat că aproximativ 80% din populația adultă este infectată cu virusul HSV-1 și circa 20% cu virusul HSV-2.

Odată infectat cu virusul herpetic, ești mereu contagios

Fals. Virusul herpetic se transmite doar prin contact apropiat, de pildă prin sărut sau folosirea acelorași pahare și tacâmuri, iar bășicile sunt contagioase până în momentul când se acoperă complet de cruste. Când bășicile sunt uscate, probabilitatea de transmitere a virusului este extrem de mică.

Stresul poate provoca recidiva

Adevărat. Slăbirea mecanismelor de apărare ale organismului poate cauza reactivarea virusului. O gripă, situațiile stresante și o stare febrilă pot reactiva virusul. Și expunerea la soare poate provoca o recidivă. Din acest motiv, se recomandă ca persoanele afectate de virusul herpetic să își protejeze zonele expuse cu creme de protecție solară. Există și femei la care herpesul se recidivează în perioada menstruației.

Herpesul se poate vindeca

Fals. Din păcate, nu există un tratament cu eficacitate de 100% și nici un medicament capabil să eradicheze virusul. Dar o criză de herpes tratată corespunzător poate fi mai puțin neplăcută și mai puțin dureroasă.

Tratamentele împotriva herpesului se bazează pe același principiu

Adevărat. Acestea constau în medicamente antivirale, în principal aciclovir sau idoxuridină. Modul de administrare poate însă să difere. Pentru herpesul localizat, se utilizează un tratament extern, sub formă de plasture sau cremă. În cazul în care herpesul este mai sever sau recidivele sunt foarte frecvente, se prescrie un tratament sub formă de tablete, numit sistemic. Există, de asemenea, numeroase tratamente neconvenționale pentru herpes, dar dovezile eficienței lor nu sunt bine documentate.

Herpesul nu este o afecțiune gravă

Fals. Există și forme de herpes care se pot localiza în zona ochilor și pot provoca ulcerații corneene, ducând în cazurile grave la pierderea vederii. Alte forme pot afecta întreaga suprafață a corpului sau chiar organe interne. Persoanele cu imunitate foarte scăzută (cum sunt cele infectate cu HIV sau cele care suferă de cancer) prezintă un risc deosebit. În timpul sarcinii, herpesul genital este un motiv care determină medicul să recurgă la operația cezariană.

Sfatul specialistului: Dr. Raluca Iliescu, medic primar dermatolog, doctor-dermatolog.ro

Cea mai sigură modalitate de tratament este prevenirea herpesului prin evitarea contactului cu leziuni active de herpes (zonele roșii care grupează bășicuțe cu lichid localizate la gură sau în zona genitală) și prin evitarea contactului cu zone simptomatice, pe care au fost în trecut episoade de vezicule herpetice.

Dacă nu ați reușit prevenirea acestuia și au apărut leziuni de herpes, este foarte important să vă adresați unui medic dermatolog în cel mult 2 zile de la începutul primei erupții, pentru a începe tratamentul specific prin care cresc șansele de vindecare completă. Dacă se depășesc 3 zile de la debutul primei infecții, tratamentul se va axa doar pe vindecarea leziunilor herpetice.

Tratamentele pentru herpes sunt locale (creme), însoțite de măsuri generale pentru creșterea imunității atunci când ne adresăm erupțiilor recurente cu amploare moderată. Pentru primul episod de herpes, ca și pentru erupțiile ulterioare severe, este necesară asocierea de tratament pe cale generală (orală).

Află 3 lucruri mai puţin cunoscute despre herpes AICI. 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Ce se întâmplă, de fapt, după hotărârea Curţii de Apel Ploieşti. Este decizia care aruncă alegerile în aer. ”Nu prea se mai pot organiza”
Capital.ro
Turul 2 înapoi? Verdict dat de Augustin Zegrean: Spaima este ca nu cumva CCR să...
Playtech.ro
Singurul cuvânt care apare pe mormântul Papei Francisc. Ce înseamnă și de ce l-a ales
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Rusia amenință Europa cu folosirea armelor nucleare dacă se confruntă cu acțiuni considerate neprietenoase
wowbiz.ro
Fiul adoptiv al Luminiței Anghel, în stare de șoc! Ce a aflat David Pușcaș despre mama lui naturală și ce mesaj i-a transmis?: „Îmi este frică, nu poți să faci chestia asta singur. Vreau să...”
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Primul oraș din România cu autobuze fără șofer
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Vești proaste! Pensiile vor fi livrate mai târziu în luna mai
Cancan.ro
Catinca Roman, prima reacție după ce s-a aflat că fiica ei a DISTRUS două apartamente: 'S-au întâmplat niște lucruri...'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cea mai mare actriță pe care România a pierdut-o. Toți românii o păstrează în amintire: Ne pleacă oameni dragi..
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Ziua de Vineri aduce ghinioane pentru 3 zodii. Racul trece prin clipe grele. Ce se întâmplă până la finalul zilei de azi
MediaFlux
Român reținut în Rusia pentru spionaj. Ce ar fi făcut tânărul de 23 de ani pentru Ucraina | VIDEO
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
E la mare modă: planta zen care te liniștește… până-ți crapă ficatul