Adevărat sau fals despre tuse

Tusea este un act reflex, care, de multe ori indică prezenţa unei boli a aparatului respirator. Este bine să ştii să faci diferenţa între ceea ce este mit şi ceea ce este adevărat în legătură cu acest simptom.
Romania TV
19 ian. 2017, 10:27
Adevărat sau fals despre tuse

Tusea este un simptom normal al unei infecţii respiratorii, dar poate fi cauzată de alte boli. Este un act reflex important, deoarece ajută la eliminarea secreţiilor în exces şi permite aerului să circule mai uşor prin trahee şi către plămâni. Astfel, vei reuşi să respiri mai bine, pe măsură ce elimini mucusul acumulat.

Tusea este de mai multe forme: seacă, cauzată adeseori de o infecţie a tractului respirator superior (nasul şi gâtul), umedă (se mai numeşte şi productivă şi este cauzată de secreţiile fluide şi de mucusul care se află în tractul respirator inferior) şi convulsivă (sau pertussis; se înrăutăţeşte gradual, având episoade de tuse rapidă mai ales noaptea).

De asemenea, există şi o tuse zgomotoasă, ceva mai aspră, care seamănă cu lătratul, deoarece traheea se umflă, iar această inflamare este imediat sub corzile vocale. Tusea se tratează, în funcţie de gravitate, cu 2 tipuri de medicamente: expectorante (tratamente care ajută la slăbirea mucusului, pentru ca pacientul să aibă o tuse productivă) şi antitusive, medicamentele care suprimă reflexul de a tuşi. Acestea din urmă nu ar trebui administrate în cazul tusei productive, deoarece persoana trebuie să elimine secreţiile acumulate în aparatul respirator.

Citeşte şi  Cel mai eficient expectorant este 100% natural şi îl poţi prepara chiar şi tu

Este cauzată de o infecţie

ADEVĂRAT ŞI FALS: Nu toate tipurile de tuse se datorează infecţiilor. Există o serie de alte cauze pentru care poţi începe să tuşeşti. Potrivit medicilor, cauzele tusei pot varia de la infecţiile virale sau bacteriene comune până la pneumonie, reflux gastroesofagian şi insuficienţă cardiacă, în cazuri rare.

Nu se tratează mereu cu antibiotice

ADEVĂRAT: Cele mai multe tipuri de tuse sunt cauzate de virusuri, aşa că tratamentul pe bază de antibiotice este inutil în acest caz. Deşi există unele bacterii care provoacă durere în gât şi tuse, tratamentul cu antibiotice – fără prescripţie medicală – îţi poate face mai mult rău decât bine. Cel mai indicat ar fi să-l laşi pe medicul tău să decidă dacă merită să urmezi sau nu un astfel de tratament.

Este normal să tuşeşti dimineaţa

FALS: Dacă nu eşti fumător, nu există niciun motiv care să susţină normalitatea tusei atunci când abia te-ai trezit dimineaţa. Tusea este un mecanism de avertizare şi de apărare a căilor respiratorii. Ea semnalizează, de fapt, existenţa unui aspect neobişnuit în căile respiratorii. Ar putea fi vorba de un corp străin care a alunecat greşit pe trahee, de o inflamaţie sau de o infecţie respiratorie. Tusea matinală este aproape exclusiv pusă pe seama fumatului. Astfel, actul de a tuşi dimineaţa îi permite fumătorului să scape de toate secreţiile care s-au acumulat peste noapte în plămâni.

Citeşte şi  9 remedii naturale care ar trebui să existe în dulăpiorul cu medicamente

Expectoraţia cu sânge poate fi semn de tuberculoză

ADEVĂRAT: Numită şi hemoptizie, expectoraţia cu sânge poate fi un semn ce indică o boală mai gravă, precum tuberculoza. Infecţiile, cancerul şi problemele apărute la nivelul vaselor de sânge sau la plămâni pot fi responsabile de tusea însoţită de sânge. Alte cauze ale expectoraţiei cu sânge pot fi: bronşita (acută sau cronică), cancerul pulmonar, pneumonia, embolismul pulmonar, tuberculoza, bolile inflamatorii sau autoimune, tratamentul cu anticoagulante şi traumele sau plăgile (de exemplu, dacă persoana a fost implicată într-un accident auto şi s-a lovit în zona pieptului).

Este simptom al astmului bronşic

ADEVĂRAT: Astmul bronşic este o boală inflamatorie cronică a căilor respiratorii, care provoacă crize periodice de tuse, respiraţie şuierătoare, dificultăţi de respiraţie şi care dă pacienţilor acea senzaţie de apăsare pe piept. Tusea apare mai ales noaptea şi la primele ore ale dimineţii. Persoanele care suferă de astm bronşic observă că tusea este declanşată şi de efortul fizic. Dacă te confrunţi cu acest tip de simptome, cel mai bine ar fi să mergi la medic.

Atenție!

Antitusivele nu trebuie administrate în cazul tusei productive.

Supa caldă are efect calmant

ADEVĂRAT: Tusea este cel mai adesea cauzată de o infecţie sau apare ca un simptom al unei alte boli. Astfel, potrivit medicilor specialişti, supa sau orice alt lichid cald pe care îl consumi poate calma, într-adevăr, gâtul şi scade iritaţia.

Este contagioasă

FALS: Tusea este o reacţie a căilor respiratorii iritate. Unele dintre cauzele de natură necontagioasă ale tusei sunt astmul şi boala pulmonară obstructivă cronică. Boala de reflux gastroesofagian, expunerea la diverşi iritanţi aerieni (praf, fum) ar putea fi, de asemenea, cauza tusei inexplicabile. Totuși, prin secrețiile eliminate atunci când tușim, putem transmite, de pildă, o viroză.

Sfat

Dacă eşti îngrijorat în legătură cu tusea persistentă, mergi la medic. Durata acesteia este extrem de importantă în stabilirea unui diagnostic corect, aşa că spune-i specialistului de cât timp tuşeşti. În caz de răceală, gripă sau pneumonie, tusea va dura între 1 şi 8 săptămâni şi numeşte tuse acută. Dar dacă durează mai mult de 8 săptămâni, este considerată cronică.

Alungă tusea fără medicamente

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
Carte de identitate 2025. Se emite temporar, cu valabilitate 45 de zile. Decizie pentru toți românii cu buletin
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Gestul banal din trafic pedepsit de poliție. Șoferii plătesc 1.000 de lei amendă
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
FCSB câștigă derby-ul cu Dinamo și revine pe primul loc în Superligă
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!