EXCLUSIV | Adevăratul bilanț al lui Nicușor Dan la fix un an de mandat! Primarul despre care nu se va spune niciodată „a furat, dar a și făcut”! În campanie promitea salariul mediu net de 1.400 euro pentru bucureșteni și 40% mai puțin timp în trafic!

”Promisiuni deșarte” - acesta a fost, de fapt, motto-ul cu care Nicușor Dan a reușit să convingă electoratul să îl pună la cârma Primăriei Capitalei, în septembrie, anul trecut.
Mirabela Vasile
29 oct. 2021, 07:42
EXCLUSIV | Adevăratul bilanț al lui Nicușor Dan la fix un an de mandat! Primarul despre care nu se va spune niciodată

Adevăratul bilanț al lui Nicușor Dan. Cu o campanie electorală bazată pe denigrare și pe proiecte fastuoase, candidatul independent, care a fost însă susținut de cupletul PNL-USR, a reușit să se impună cu peste 5 procente în fața Gabrielei Firea. Bucureștenii își doreau atunci marea schimbare pe care credeau că o vor găsi în politicianul ”cool” și european care fusese activist civic, însă speranțele lor au fost risipite în doar câteva luni.

Adevăratul bilanț al lui Nicușor Dan la fix un an de mandat! Primarul despre care nu se va spune niciodată „a furat, dar a și făcut”!

RomâniaTV.net prezintă în materialul de mai jos care a fost parcursul politic al lui Nicușor Dan în fruntea Primăriei Generale și ce a reușit să ”construiască” acesta pentru ”Noul București”, proiectul care l-a consacrat pe edil chiar înainte de alegerile locale.

Ce a promis și ce a făcut Nicușor Dan într-un an de mandat! 

Nicușor Dan pare a fi un fel de ”Șeherezada” autohtonă, care a știut să îi vrăjească prin povești pe bucureșteni pentru a le câștiga încrederea și simpatia pentru a-și atinge scopul de a lua mandatul.

Acestea au fost promisiunile care au făcut celebră campania electorală a lui Nicușor Dan, iar bucureștenii visau deja la un ”Nou București”, prosper și european. În prezent, nici măcar 5% din aceste promisiuni nu s-au materializat.

-1400 de euro salariul mediu net pentru bucureșteni

-40% mai puțin timp în trafic

-1 centură verde a Capitalei, spații verzi mult mai multe și mai îngrijite

-15 mari parcări de tip park&ride în jurul Capitalei

-139 de kilometri de metrou de suprafață

-50 de kilometri de linie de tramvai modernizată

-30 de noi grădinițe în București

-150 de școli cu program ”After-school”

-900 de tramvaie, autobuze și troleibuze noi

-2 miliarde sau mai mult de euro fonduri europene atrase pentru București

-135 de kilometri de piste noi pentru biciclete

-2 ani de creștere a speranței de viață datorită reducerii poluării

Lideri de opinie, care la început îl susțineau până în pânzele albe pe Nicușor Dan, acum par să îi pună la îndoială competențele primarului care nu reușește să se alinieze în rând cu funcția pe care o are.

Printre aceștia se numără și Cristian Tudor Popescu care după șase luni de la mandat susținea că Nicușor Dan nu a reușit să facă niciun pas către prosperitate. Gazetarul a susțintu că primarul a fost și absent și nu a comunicat oamenilor nimic legat de activitatea sa.

”1400 de euro net pentru București. Întreb bucureștenii, simțiți că v-a crescut cu un eurocent salariul în aceste șase luni?40% mai puțin timp petrecut în trafic. Simțiți, stimați bucureșteni, cum a scăzut timpul petrecut în trafic? Dar avem un 40%, a crescut adâncimea gropilor în asfalt și, probabil, s-au înmulțit.”, declara pe atunci gazetarul.

Apa caldă și căldura – ”înghețate” de primarul care dă vina pe fosta conducere

Nucleul campaniei electorale l-a constituit problema sistemului de termoficare. A arătat cu degetul spre fosta conducere, a venit cu soluții pe hârtie și a promis solemn că a doua zi de la preluarea mandatului toți locuitorii Capitalei nu se vor mai confrunta cu lipsa apei calde sau a căldurii. Bucureștenii nici nu știau că toată aceasta poveste, împachetată atât de frumos, va veni pentru ei cu cea mai grea iarnă din ultimii 30 de ani.

La jumătatea lunii ianuarie, când bucureștenii se confruntau deja cu pandemia de COVID, căldura le dădea și mai mari probleme de cap. Sectoarele 3, 5 și 6 au fost cele mai afectate, iar mulți dintre locatari nu au avut apă caldă și căldură nici măcar o lună adunată. De altfel, Dan ieșise să declare cu nonșalanță că aproape o cincime din blocurile din București primesc căldură sub parametri, în condițiile în care la vremea respectivă erau minus 11 grade Celsius afară.

Cu un cinism greu de explicat, Dan susținea că e o NORMALITATE să ai 19 grade în casă și că multe state europene aplică această regulă, asta în condițiile în care șeful Capitalei declara senin că deține o centrală proprie.

”Vinovată” însă pentru toată incapacitatea edilului de a gestiona această problemă era, desigur, Gabriela Firea.

În primăvară, Nicușor Dan a ieșit mândru să anunțe semnarea dosarul de finanțare pentru reparația a 300 de km de rețea primară. Bucureștiul primea în sfârșit 250 de milioane de euro, iar proiectul era încurajator: 53 de kilometri în primul an. A organizat mai multe întâlniri cu firmele din domeniu și apoi s-a lăudat că este totul aranjat și că este doar o chestiune de timp până încep licitațiile. Când licitațiile au început, din cele 4 șantiere anunțate, a fost deschis doar unul.

În prezent, nicio problemă nu s-a remediat. Bucureștenii se plâng în continuare de lipsa apei calde și a căldurii și suferă în case de frig. Ba mai mult, edilul a anunțat creșterea gigacaloriei de la 490 de lei cât era inițial, la 600 de lei, iar specialiștii preconizează că iarna aceasta va veni cu și mai multe avarii decât până acum.

Problema traficului – NErezolvată. 40% din timpul petrecut mai puțin în trafic, așa cum promitea edilul s-au transformat doar frustrări și mai multe gropi în asfalt

O altă oportunitate pentru a intra în grațiile bucureștenilor și a le câștiga votul de încredere a fost rezolvarea problemei traficului infernal. ”40% mai puțin timp petrecut în trafic”, ne spunea edilul în toamna lui 2020. Însă de la vorbe la fapte e drum lung. De altfel, toți edilii care au ajuns la șefia Primăriei au venit cu soluții care însă nu s-au materializat. Dan nu a făcut nici el rabat. Acesta și-a luat precauții însă si a promis că va rezolva problema traficului în patru ani, adică la terminarea mandatului. Însă pentru primul an a promis parcări de tip park and ride, dar şi semaforizare inteligentă.

Primarul Capitalei promitea în campania electorală, 15 parcări de acest fel, însă nici măcar una nu a fost realizat. Mai mult decât atât, a şi renunţat la unele dintre acestea şi a avut grijă să se mândrească cu proiectele altora.

Inițial, a renunţat la parcarea din Prelungirea Ghencea. De altfel, supralărgirea bulevardului venea la pachet cu un nod intermodal legat de o linie de mare viteză pentru tramvaie astfel încât cei care intrau pe aici în Bucureşti, să renunţe la maşină şi să folosească transportul în comun până la prima gură de metrou.

Nicușor Dan susținea că proiectul metroului de suprafață va necesita un singur mandat pentru a se ajunge „de la prima hârtie până la prima călătorie”. Lucrurile stau cu totul altfel în practică. De altfel, la aproape un an de mandat Nicușor Dan a organizat abia prima dezbatere publică pe proiectul trenului metropolitan, promis în campania electorală, ce ar urma să circule pe centura feroviară a orașului. Până acum se lucrează la studiul de prefezabilitate care va stabili în linii mari pe unde va circula acesta, unde va opri, ce investiții trebuie făcute și sursele de finanțare, fiind împuternicită Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti – Ilfov să se ocupe de proiect. A fost făcută și o fazare, prima etapă, care presupune introducerea trenului pe rețeaua existentă. Acesta ar urma să fie gata până în 2026.

Gunoaiele, o altă problemă la care Nicușor Dan promitea soluții

„Bucurestiul n-a rezolvat încă problema mizeriei, fiind în continuare un oras asaltat de gunoaie, cu mult prea multe spații virane, clădiri degradate, focare de boli și factori care agravează poluarea urbana. Viitoarea administratie locală de dreapta va oferi locuitorilor Capitalei un oras mai curat, cu aer mai curat, ape si lacuri mai curate”, spunea Nicusor în campania electorală. Aproape un an de la declarație, Capitala este sufocată de-a dreptul de deșeuri.

E cunoscut faptul că pentru prima dată, un sector al Bucureștiului a instituit starea de alertă sanitară din cauza cantității foarte mari de deșeuri. Șobolanii parcă sunt la ei acasă și au început să atace bucureștenii. Cum a gestionat primarul Capitalei această situație? Cum știe el mai bine, dând din umeri ș blamând fosta conducere.

Problema parcurilor, rezolvată cu ”panseluțe” plantate în sezonul rece

În campania electorală, Nicușor Dan promitea extinderea spațiilor verzi și chiar crearea ”unei păduri urbane”.

„În Noul București oamenii vor avea parte de aer mai curat pentru că vom crea noi spații verzi, vom construi piste de biciclete, vom lua măsuri severe contra poluatorilor, vom proteja parcurile de agresiunea construcțiilor abuzive și ilegale”, spunea Dan.

Acesta a interzis constructiile abuzive si ilegale, însă a ignorat cu desăvârșire parcurile aflate în administrarea Primăriei Capitalei. Astfel, embelmele Bucureștiului precum Herastrăul și Cismigiul au rămas în paragină.  Ca să nu pară că lucrurile au trecut pe lângă urechile lui, Nicușor a ieșit la final de septembrie să anunțe că în parcul Cișmigiu a început să se planteze…flori.

Deși edilul spunea încă din iunie că a început îngrijirea parcurilor, acestea tot pline de mizerie și umplute de bălării au rămas, până când opinia publică a atras atenția. Cu întârziere, primarul a reacționat și a preluat personal conducerea Administrației Lacuri Parcuri și Agrement București (ALPAB). Apoi a dat vina pe directoarea unei companii municipale pentru dezastrul din parcuri. De altfel, edilul s-a asigurat și de acesată dată. Finalizarea lucrărilor în ceea ce privește reamenajarea parcurilor va avea nevoie de nu mai puțin de doi ani în opinia lui Nicușor Dan.

Prin ce s-a făcut remarcat Nicușor Dan într-un an de mandat

Se pare că noul model de politician este dependent de rețelele de socializare. Primarul Capitalei are peste 20 de postări pe lună, în medie, în care se laudă cu ”realizările sale”.  Totodată, Dan e nelipsit de la evenimentele Capitalei la care nu ratează ocazia de a face cel puțin câteva poze.

Cum s-a văzut în funcția de primar, Nicușor Dan nu a mai dat atenție aspectului fizic. Edilul a fost surprins în același sacou în foarte multe rânduri și cu un aspect destul de neîngrijit.

*De altfel, marea realizare a primarului  a fost faptul că…S-A TUNS. Luni de zile bucureștenii au urmărit aproape cu sufletul la gură aparițiile edilului doar pentru a vedea dacă acesta a ajuns sau nu la frizer. Momentul a venit după luni de așteptare.

Edilul a declarat în cadrul unui interviu  că a decis să se tundă deoarece așa i-au cerut bucureștenii, „în special” cei care l-au votat.

*O altă idee cu care a reușit să facă vâlvă este ce legată de proiectul ”Străzi deschise”, unde nu mai puțin de șapte artere au fost dedidcate doar pietonilor în zilele de weekend. Ideea a fost implementată încă de pe vremea Gabrielei Firea și a fost contestată ulterior de însuși edilul în funcție, ca mai apoi să revină la proiect și să suțină inițiativa ARCEN.

Prin acest demers, Bucureștiul a luat cu adevărat fața unei Capitale Europene, chiar și cu norma redusă de weekend de care locuitorii erau mândri, mai ales în contextul în care pandemia de COVID le-a limitat foarte mult călătoritul. De altfel, tot pandemia a fost cea care a închis prematur acest proiect din cauza numărului tot mai mare de cazuri în Capitală.

*Edilul s-a remarcat și prin modul în care a ajuns să își ia concediul de vară. Deși problemele la Primăria Capitalei erau din ce în ce mai multe, Nicușor Dan și-a luat un concediu generos ce a durat aproape 20 de zile. La şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti, primarul general a intrat online, prin intermediul video, nefiind prezent fizic la întrunire, ci la un hotel din Bulgaria. Tot în acel weekend, Nicușor Dan a fost fotografiat într-o ținută de plajă la o terasă din Olimp, cu care a reușit să facă vâlvă printre internauți. Câteva zile mai târziu, edilul a fost văzut la munte, în Făgăraș.

Ultima ”mare” realizare este plantarea florilor în Parcul Cișmigiu cu doar două luni înainte de sosirea iernii.

”-Abia când plantezi panseluțe în mijlocul unui coteț, te poți numi cu adevărat un politician român.

-Plantatul „panseluțelor” si doar cand e frig si pe unde se vede-asta e ocupația primarilor in Buc. Mizeria de sub pomi ramane de rezolvat in viitor…Credeam că o să facă ceva primarul ăsta”, sunt câteva dintre comentariile persoanelor care au văzut mesajul publicat de Nicuşor Dan.

Deşi a preluat mandatul de primar general de aproape un an, iar problema degradării continue a Parcului Cişmigiu erau foarte cunoscute, Nicuşor Dan a anunţat abia acum măsurile de întreţinere.

Singurele bile albe din mandatul lui Nicușor Dan

Nicușor Dan are și câteva bile albe. Edilul a reușit să semneze contractul de finanțare pentru reabilitarea a 22% din rețeaua de termoficare din București cu fonduri europene. Valoarea contractului este de 1,6 miliarde lei din care 1,3 miliarde fonduri europene nerambursabile. Lucrările vor începe anul următor, după finalizarea procedurilor de achiziție publică pentru selectarea constructorului.

Totodată, în mandatul său a fost pus în funcțune și trenul care leagă Gara de Nord de Aeroportul Henri Coandă din Otopeni. CFR a introdus pe 12 decembrie 72 de trenuri care vor circula 24 de ore din 24, iar durata unei călătorii va fi de 20-23 de minute. Prețul unui bilet este de doar 4 lei.

Un alt lucru bun instituit în administrația DAN este filmarea dezbaterilor pe buget din Consiliul General, inclusiv din comisiile de specialitate, și urcarea lor pe site.

Cu ce se laudă Nicușor Dan, într-un an de mandat

La 10 luni de mandat, Nicușor Dan a ținut musai să facă o conferință de presă, în care să se laude cu marile proiecte care au ajutat la ”construirea noului București”. Edilul și-a început discursul vorbind doar în figuri de stil și comparând Bucureștiul cu un ”pacient la ATI pe care trebuie să îl stabilizezi”.

În esență, Dan vorbește despre modul prin care a reușit să scape de falimentul lăsat de conducerea condusă de Firea, câteva fonduri europene câștigate de Primărie și încă o serie de promisiuni care dau bine doar pe hârtie.

Una peste alta, lucrurile nu stau deloc roz în Capitală. Nici pentru bucureșteni, nici în ceea ce privește modul în care locuitorii îl văd acum pe marele primar.

Chiar dacă Nicușor Dan părea salvarea bucureștenilor, aceștia au început să regrete administrația condusă de Gabriela Firea având în vedere că nici pe atunci lucrurile nu prosperau în ceea ce privește traficul și apa caldă, însă situația nu era atât de gravă.

Deși edilul a venit pus pe treabă și cu idei reformatoare, unde a tăiat din plin bugetul pentru târgurile de Crăciun, luminițe și alte evenimente, acesta încă se plânge de lipsa banilor de la primărie.

Ultimul sondaj CURS indică o răsturnare de situaţie la nivelul Capitalei atunci când vine vorba despre intenţiile de vot. PSD are deja zece procente în faţa USR PLUS şi douăsprezece în faţa PNL.

Rămâne de văzut cum va arăta ”Noul București” în 2024 și dacă la sfârşitul mandatului său o să fie „mult, mult mai bine” așa cum spune încrezător edilul.

Citește și: SONDAJ CURS. Cum ar vota bucureștenii dacă duminică ar fi alegeri locale. Lovitură pentru Nicușor Dan

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Dispare o companie importantă din România. Afacerea va fi vândută cu peste 270 de milioane de euro
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensiile se majorează între 100 și 400 de lei din februarie. Ce documente trebuie depuse de pensionari?
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Crin Antonescu propune restructurări în instituțiile statului pentru a aloca resursele în educație și sănătate
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București