Este pentru prima oară când „U.S. Preventive Services Task Force” recomandă screening-ul copiilor și adolescenților pentru anxietate. Recomandarea vine după ce medicii și părinții au avertizat asupra unei crize de sănătate mintală care se agravează în rândul tinerilor, post pandemie. Documentul a fost lansat marţi în dezbatere publică, până pe 9 mai fiind aşteptate comentariile şi sugestiile, scrie The Wall Street Journal.
Rapoarte multiple sugerează că sănătatea mintală a copiilor a avut de suferit în timpul pandemiei, cu un număr îngrijorător de încercări de sinucidere și creșterea depresiei, anxietății, tulburărilor de alimentație și a altor semne de suferință psihică. În 2020, sinuciderea a fost a doua cauză de deces pentru grupa de vârstă de 10 – 14 ani și a treia cauză în rândul copiilor cu vârstele între 15 și 19 ani, potrivit datelor de la Centrele federale pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.
„Cu siguranță, împărtășim cu toții aceeași îngrijorare cu privire la dorința de a minimiza acest risc pentru tineri și de a interveni eficient, astfel încât să putem preveni aceste consecințe”, a declarat Martha Kubik, membru al grupului de lucru, profesor de asistență medicală la Universitatea George Mason. Dar ea a spus că screening-ul pentru sinucidere la copiii care nu sunt în mod evident tulburați ar putea duce la stigmatizare și anxietate inutilă.
Experții în prevenirea sinuciderii spun că există o concepție greșită obișnuită conform căreia a-i întreba pe copii despre sinucidere le va planta ideea în minte. Ei susțin că conversațiile deschise vor reduce stigmatizarea sinucigașului și le vor face copiilor să știe că părinții și adulții de încredere le pasă de bunăstarea lor.
Proiectul de document al grupului de lucru recomandă screening-ul anxietății pentru copiii cu vârstele între 8 și 18 ani, cu o coborâre semnificativă a limitei de vârstă anterioare pentru screening-ul depresiei, care recomanda efectuarea acestuia începând cu vârsta de 12 ani.
Citeşte şi Care e diferența dintre depresie și anxietate. Nu neglija sub nicio formă acest simptom!