Klaus Iohannis risca să fie suspendat, iar în urma unui referendum, să fie demis. Prin urmare, președintele își pierdea toate beneficiile post-mandat.
Potrivit legii nr. 406 din 10 iulie 2001, „nu beneficiază de prevederile prezentei legi persoana căreia i-a încetat calitatea de șef al statului român ca urmare a săvârșirii unei infracțiuni pentru care a fost condamnată definitiv sau ca urmare a demiterii din funcție prin referendum și nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securității sau de colaborator al acesteia”.
În România, foștii președinți beneficiază de:
– folosința gratuită a unei locuințe de protocol și a unui spațiu pentru organizarea cabinetului de lucru, încadrat cu un post de consilier și un post de secretar, ambele atribuite cu destinația de reședință;
– o indemnizație lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizația acordată Președintelui României în exercițiu / se acordă și în cazul în care persoana îndreptățită beneficiază și de alte drepturi salariale ori venituri realizate din activități profesionale, în condițiile legii, sau cu titlu de pensie;
– pază și protecție, precum și folosință gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecție și Pază, potrivit reglementărilor în vigoare;
– folosința gratuită pe o perioadă de maximum 12 luni a unei locuințe, cu destinația de reședință, în suprafață de maximum 200 mp, în perioada executării lucrărilor de reparații capitale la imobilul atribuit cu destinația de reședință;
– efectuarea, la cerere, a unui control medical complet anual, în cadrul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”.
Primul tur al alegerilor prezidențiale va fi în data de 4 mai 2025, iar turul al doilea ar urma să aibă loc pe 18 mai 2025.
Klaus Iohannis a explicat că, oficial, își va încheia mandatul pe data de 12 februarie 2025: „Astăzi, în Parlamentul României s-a pus în mişcare procedura de suspendare a preşedintelui. Este un demers inutil pentru că, oricum, peste puţine luni plec din funcţie, după alegerea noului preşedinte. Este un demers nefondat, pentru că niciodată, repet, niciodată n-am încălcat Constituţia.Şi este un demers păgubos, pentru că de aici toată lumea pierde, nimeni nu câştigă. Peste puţine zile, în Parlamentul României se va vota suspendarea mea şi România va intra în criză. România va intra în criză pentru că se declanşează referendumul de demiterea preşedintelui”.
Conform liderului de la Cotroceni, prin demisie va „salva” România de o criză: „Va avea efecte efecte intern şi extern. În plan intern, referendumul va fi unul eminamente negativ. Societatea va fi divizată, unii vor fi de acord, alţii nu vor fi de acord. Toată discuţia va fi una axată doar pe negativ. Întreaga societate va fi bulversată.
Nu se va mai discuta despre alegerile prezidenţiale care vor veni. Nu se va discuta despre cum va merge România mai departe. Candidaţii nici măcar nu vor putea să-şi prezinte ideile în acest amalgam negativ.În plan extern, efectele vor fi de durată și foarte negative. Nu va înţelege absolut nimeni dintre partenerii noştri de ce România îşi demite preşedintele după ce, de fapt, a început deja procedura pentru alegerea noului preşedinte. Nu va înţelege absolut nimeni ce rost are un astfel de demers, când preşedintele în funcţie va pleca oricum. Mai pe româneşte, vom fi efectiv de râsul lumii. Pentru a scuti România şi pe cetăţenii români de această criză, de această evoluţie inutilă şi negativă, demisionez din funcţia de preşedinte ale României. Voi pleca din funcţie poimâine, pe 12 februarie. Dumnezeu să binecuvânteze România!”.