Vladimir Putin a reuşit să contracareze efuicient sancţiunile, astfel că rubla a ajuns la puterea de dinainte de invazia din Ucraina. Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, face presiuni pentru o înăsprire a sancţiunilor UE care vizează Rusia, apreciind că măsurile adoptate până acum nu sunt nici pe departe suficiente, transmite sâmbătă dpa. Morawiecki s-a întâlnit sâmbătă cu preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, la Varşovia, la un centru de primire a refugiaţilor de război din Ucraina.
Zelenski îşi proclamă victoria în războiul cu Rusia: Putin îşi va continua agresiunea în Europa dincolo de Ucraina şi va obţine ceea ce vrea „dacă nu va fi oprit” acum
Politicianul conservator a remarcat că rata de schimb a rublei a revenit la nivelul de dinaintea invaziei ruse din Ucraina, semn că Moscova lui Putin reuşeşte să evite sancţiunile.
„Aceasta înseamnă că toate măsurile economice – microeconomice, macroeconomice, financiare, bugetare şi monetare – nu au funcţionat aşa cum şi-ar fi dorit-o unii politicieni”, a apreciat Morawiecki, care a atras atenţia că oficiali din unele ţări ale UE vorbesc ca şi cum relaţiile cu Rusia ar putea reveni la situaţia de dinainte de război.
Morawiecki a insistat că „nu va exista o întoarcere la normalitate” atâta vreme cât suveranitatea Ucrainei este ameninţată şi a făcut apel la „sancţiuni reale” impuse Rusiei.
În opinia lui Morawiecki, preşedintele rus, Vladimir Putin, „a dat foc întregii Ucraine, iar Europa încă se mai întreabă dacă este suficient (să stingă focul doar cu) un extinctor”. Însă „dacă Europa dă dovadă de slăbiciune va fi umilită şi va rămâne fără apărare”, a avertizat şeful executivului de la Varşovia, citat de EFE.
Război în Ucraina. Ruşii au dispersat violent o manifestaţie, bilanţul morţilor creşte de la o oră la alta VIDEO
Şi Volodimir Zelenski, a vorbit şi despre sancţiunile impuse Rusiei, potrivit CNN. „Sancţiunile funcţionează cu siguranţă, iar Rusia se teme cu siguranţă de sancţiuni. Îi scoate din confort. Le prăbuşeşte economia. Dar există o întrebare legată de modul în care funcţionează sancţiunile. Noi arătăm şi spunem Statelor Unite şi liderilor europeni, toată lumea trebuie să lucreze împreună rapid”, a declarat Zelenski.
„Ele trebuie să aibă un impact asupra oligarhilor, asupra preşedintelui Rusiei, asupra tuturor partidelor şi asupra ţării în general. Statele Unite ar trebui să continue să lucreze în acest sens dacă doresc să aibă negocieri de succes”, a mai afirmat preşedintele.
Dovada că nu funcţionează este că Rusia nu va solicita UE să ridice sancţiunile, deoarece are o ”marjă de siguranţă, iar Uniunea Europeană nu este centrul Universului” – oficial rus
”Nu vom acţiona ca petiţionari în ceea ce priveşte ridicarea sancţiunilor. Avem o marjă de siguranţă. Iar Uniunea Europeană nu este centrul Universului”, a afirmat purtătorul de cuvânt Nikolai Kobrinets, pentru agenţia de ştiri rusă Ria Novosti.
Presa de stat a informat că guvernul rus are 100 de iniţiative planificate pentru a contracara sancţiunile.
De asemenea, Rusia a ameninţat, joi, că va opri aprovizionarea de gaze naturale către ţările străine dacă nu plătesc livrările în ruble.