Rise Project publică un material în care arată conexiunile lui Cumpănaşu cu decidenţii politici ai ultimilor ani şi de pe urma cărora a ajuns să deţină o avere impresionantă.
Alexandru Cumpănaşu, candidat indepedent la alegerile prezidenţiale, şi-a făcut miercuri publică declaraţia de avere, din care reiese că a avut un venit anual de 1.132.933 de lei. Totodată, el deţine pe numele său şase imobile, iar soţia are şi ea pe numele ei un apartament.
Alexandru Cumpănașu a devenit clientul VIP al Ministerului Dezvoltarii pe vremea când Liviu Dragnea conducea această instituție.
În 2015, Alexandru Cumpănașu a devenit beneficiarul unui acord-cadru de exclusivitate cu Ministerul Dezvoltării, condus pe atunci de Liviu Dragnea. Un ONG fondat și condus de actualul candidat la funcția supremă în stat a devenit partenerul oficial al ministerului pentru proiectele pe fonduri europene. Și nu orice fel de proiecte, ci acelea legate de strategia anticorupție. În 2017, în baza înțelegerii din 2015, s-a materializat primul contract. Valoare totală: 2,6 milioane de euro. Partea alocată Asociației pentru Implementarea Democrației (AID) – organizația lui Cumpănașu: 1 milion de euro.
Citeşte şi: Alexandru Cumpănaşu, verificat de DNA la contractele pe bani publici
La începutul lui 2018, o echipă de auditori de la Finanțe a constatat că Ministerul Dezvoltării și AID nu au respectat legea. Plățile au fost suspendate după ce Cumpănașu și ai lui au încasat câteva sute de mii de euro. Soluția lui Cumpănașu pentru a încasa în continuare banii europeni: schimbarea legii.
Omul anti-sistem a lupta exclusiv pentru buzunarul propriu
Cum s-a înșurubat Cumpănașu la masa unde PSD a împărțit discreționar banul public și cum a luptat pentru a schimba, în folos propriu, regulile care guvernează alocarea fondurilor publice.
Citeşte şi: Prezentatorul TV dat afară după ce l-a împrumutat cu bani pe Alexandru Cumpănaşu, prima reacţie: Un atac!
Contractul întrerupt în 2018 nu a fost prima incursiune a lui Cumpănașu în bugetul statului. Până la acordul-cadru din 2015, Cumpănașu și-a primit partea în alte patru contracte cu același minister. Potrivit datelor oficiale furnizate de minister, între 2012 și 2015 a fost partener cu Dezvoltarea în proiecte cu o valoare totală de aproximativ 8,3 milioane de euro.
Suma totală alocată de Ministerul Dezvoltării pentru lupta anticorupție a ajuns la 11 milioane de euro. O parte din acești bani a ajuns la AID, organizație care a contribuit la inițiativele anticorupție ale PSD, inițiative de tip copy- paste, arată cei de la Rise.
În timp ce Cumpănașu gândea și implementa strategii anticorupție, România conducea topul țărilor UE în care s-au dat cele mai multe tunuri cu bani europeni. În 2018, Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a constatat că țara noastră este pe primul loc la numărul de cazuri trimise în judecată pentru fraudarea banilor UE. În perioada 2012-2018 au fost trimise în judecată 25 de astfel de dosare, următoarea clasată fiind Italia cu 11.
Unul dintre subiecții acestor anchete este chiar Liviu Dragnea, fostul șef de la Dezvoltare, aflat acum în spatele gratiilor.
Sub mandatul lui Liviu Dragnea la Ministerul Dezvoltării, Alexandru Cumpănașu a primit finanțări substanțiale.
Ministerul Dezvoltării n-a fost singurul partener al lui Cumpănașu. Datele publice arată că acesta a accesat fonduri europene și în parteneriat cu Ministerul Educației, Ministerul Sănătății, Ministerul de Interne, Primăriile Sectoarelor 3 și 5 și alte instituții. În total, am calculat fonduri europene de aproximativ 36 milioane euro pe care asociația lui Cumpănașu le-a accesat împreună cu parteneri guvernamentali sau din administrația locală.
Citeşte mai mult aici