Cât de sănătoși sunt, de fapt, cartofii românești. Ce au arătat rezultatele testelor de laborator efectuate după ce au fost cumpărate mai multe soiuri. Cât sunt de buni, în realitate, față de cei din Grecia sau Egipt.
Dezvăluirea a fost făcută în cadrul campaniei „Ce ne puneți în mâncare”, efectuată de jurnaliștii de la observatornews.ro.
Citește și: Cele mai periculoase fructe și legume de pe piață. Conțin un nivel foarte ridicat de pesticide
Acești au dorit să afle cât de sănătoase sunt legumele consumate de români. Majoritatea sunt din import, chiar dacă România are foarte multe regiuni unde producătorii cresc această plantă.
În laborator au fost duse mai multe soiuri, specialiștii descoperind că unele dintre acestea au fost tratate cu pesticide. Experții spun că cei mai buni sunt cei care încă mai au pe ei pământ din locul de unde au fost scoși.
Aceștia recomandă evitarea cartofilor spălați de la raft, care sunt prea moi și nu au nicio urmă de pământ. Concret, cei mai sănătoși sunt cartofii românești, crescuți cu pământ și îngrășământ natural.
„Cartofii din import prezintă urme de propamocarb, un fungicid pe care probabil cel care a cultivat aceşti cartofi l-a folosit împotriva manei, dar nu l-a folosit în mod corect. Pentru cartofi, din experienţa laboratorului nostru noi nu detectăm pesticide.
Aşadar, cartofii din import au fost şi pentru noi o supriză”, arată specialiştii de la Institutul de Cercetări Alimentare.
„A fost un cartof provenit dintr-un sol nisipos. Este Egipt, solurile nisipoase nu sunt atât de bune pentru creşterea cartofului. Din acest motiv sunt mai trataţi, chimizaţi”, a declarat Alexandru Cîrîc, director la Institutul de Cercetări Alimentare.
Citește și: Un crenvurst, mai nociv decât o roșie cu pesticide! Producător de legume: ”Dacă nu cauți, nu găsești”
Specialiștii îi îndeamnă pe români să nu consume cartofii care sunt moi și au coaja zbârcită sau din care curg lichide pentru că pot prezenta un risc ridicat pentru consumatori.
Experții mai transmit că sunt șanse foarte mari ca legumele din care curge un anumit lichid să fi fost congelate sau refrigerate. Cartofii cu pământ pe ei rezistă în jur de o săptămână. Dacă încep să se ofilească înseamnă că au mai mult de 4-5 zile de la recoltare.