Afirmația lui Dan Negru este, însă, contrazisă de realitate.
Japonezilor nu li se cere să se încline în fața Împăratului, iar cei care fac acest gest îl fac în mod voluntar, pentru că așa simt, dar și pentru că este adânc înrădăcinat în cultura japoneză. Așa că afirmația potrivit căreia profesorii japonezi sunt singurii cetățeni care au dreptul să nu se încline în fața Împăratului nu are nicio bază.
Însă, dincolo de acest aspect, este interesant de cunoscut sistemul de învățământ în Japonia, unde elevii au multe atribuții pe lângă cele pe care le au elevii din întreaga lume. Mai exact, școlarii sunt obligați să facă curățenie în curtea școlii, să facă de serviciu la bucătărie, unde spală vasele murdare și să respecte codul vestimentar.
Multe școli japoneze nu angajează îngrijitori, de curățenie ocupându-se chiar elevii. Una dintre tradițiile educației japoneze este aceea că elevii fac o-soji (curățenie în școală). Concret, timp de 15 minute, la sfârșitul orelor, elevii „se înarmează” cu mături, aspiratoare și cârpe pentru a curăța sălile de clasă, băile și alte spații școlare. În clasele mai mici, această activitate este realizată înainte de pauză, astfel încât copiii să se poată juca după ce își fac treaba.
Masa de prânz este subvenționată de guvernul japonez și costă aproximativ 2,50 USD pe zi. Elevii sunt cei care le servesc masa colegilor lor și tot ei, la sfârșitul mesei, trebuie să curețe sala de mese, să spele vesela și tacâmurile, potrivit dcnews.ro
Orele în școli încep la ora 9.00, iar copiii trebuie să fie prezenți la școală cu un sfert de oră înainte. Elevii termină cursurile în jurul orei 15:15. Seara, mulți elevi participă la ore de meditații, numite juku.
Citeste si Cum arată „intrarea în iad”. Descoperire înfiorătoare într-o peşteră din Japonia FOTO
Sistemul de învățământ în Japonia prevede trei semestre, separate de vacanțe. La majoritatea școlilor, vacanța de vară este de 40 de zile, din 20 iulie până pe 31 august. Vacanțele de iarnă și de primăvară durează ambele în jur de 10 zile, din 26 decembrie până în jurul datei de 6 ianuarie și, respectiv, 25 martie până în jurul datei de 5 aprilie.
În școlile japoneze, uniforma este obligatorie. Elevele nu au voie să meargă cu manichiura făcută la școală, nu au voie să se coafeze și nici să poarte accesorii precum cercei sau coliere.
În pofida tuturor acestor restricții și a sarcinilor care, în alte părți ale lumii, nu intră în atribuțiile copiilor, 85% dintre elevii din Japonia sunt fericiți la școală, arată un studiu recent.