Adevărul despre morţii de COVID-19. Legist INML, cu peste 15.000 de autopsii: „Arată altfel decât tot ce am văzut”

Un renumit medic legist de la INML Bucureşti a publicat un ghid pentru practicieni care cuprinde toate descoperirile făcute în timpul autopsiilor persoanelor decedate după ce au suferit de COVID-19.
Romania TV
13 aug. 2020, 10:02
Adevărul despre morţii de COVID-19. Legist INML, cu peste 15.000 de autopsii:

Medicul legist Cristian Stan susţine că noul coronavirus produce o inflamaţie a vaselor mici de sânge, iar un studiu mai aprofundat al constatărilor făcute la autopsiile bolnavilor de COVID-19 ar putea fi „una dintre cheile pentru găsirea tratamentului”.

Cu 25 de ani de experienţă în medicina legală, timp ân care a efectuat mii de autopsii şi expertize medico-legale, prof. univ. Cristian Stan, medic primar legist la INML „Mina Minovici” din Bucureşti a efectuat autopsii pe trei pacienţi decedaţi confirmaţi cu coronavirus şi pe alte patru persoane care fuseseră suspecte, dar au avut rezultat negativ la test cu mai multe zile înainte de deces. „Sunt sigur că toţi au fost infectaţi cu noul coronavirus. În peste 25 de ani de carieră am văzut peste 20.000 de morți, decedați din toate cauzele. Am participat sau efectuat peste 15.000 de autopsii și expertize medico-legale. După o asemenea experiență îți formezi ochiul, îți dezvolţi o anumită intuiţie. Ca aspect macroscopic, decedaţii COVID arată altfel decât tot ce am văzut în cariera mea. Au două, trei caracteristici specifice. Plămânii sunt plini cu apă, vasele mici de sânge sunt inflamate, sunt foarte hidrofile și existența multor trombi foarte mici în vase, în organe. Microtrombozele pot fi de ordinul sutelor, fiind raportate cazuri în care acestea au fost colectate în filtrul pulmonar sau chiar au blocat aparatele de dializă la pacienți cu insuficiență renală”, explică medicul legist.

Citeşte şi: RAED ARAFAT, cel mai sumbru scenariu: „Medicii vor fi nevoiţi să aleagă între un bolnav sau altul pentru intubare”

Cheagurile de sânge sunt prezente în organism încă din stadiile incipiente ale bolii, ca urmare a scăderii debitului de sânge şi, implicit, pe al celui de oxigen pe fondul inflamării vaselor mici de sânge.

„Aceste mici cheaguri de sânge ajung în plămâni, inimă, creier cu consecințe grave, infarct sau accident vascular cerebral. Acești trombi diseminați au un rol major în severitatea bolii și apariția decesului. Aici cred că poate fi una dintre cheile pentru găsirea tratamentului pentru infecția cu acest virus foarte agresiv”, a punctat Cristian Stan, pentru Libertatea.

Cine sunt cei mai expuşi pacienţi

Prin urmare, este just de apreciat că pacienţii cu probleme cardio-vasculare preexistente sunt mai susceptibili să dezvolte forme grave de COVID-19, la fel ca persoanele vârstnice, care au deja vasele de sânge solicitate. La fel de expuse sunt şi persoane cu boli renale, cu cancer sau cu antecedente de AVC, potrivit specialistului: „Practic, dacă avem o dereglare a unui organ și virusul ajunge chiar acolo, atunci vom face o formă severă a bolii și poate surveni decesul. Acestă inflamare a vaselor de sânge se suprapune, la unii, și cu furtuna de citokine”.

Dacă boala debutează cu diaree, este mai probabil să evolueze spre o formă mai severă: „Studiile arată că aproximativ 10% dintre pacienți au prezentat la debutul bolii doar simptome gastrointestinale, cea mai frecventă fiind diareea, fără a avea de la început modificări respiratorii. Insuficiența respiratorie acută a apărut în faza a doua, iar evoluția ulterioară a bolii a fost mai gravă decât la cazurile care au debutat direct cu simptome respiratorii. Eu cred că există vreo 10 variații de evoluție clinică a bolii. Nu poate fi inclusă într-un anumit tipar”.

DailyBusiness
Ministrul Finanțelor lovește din plin zvonurile. TVA-ul rămâne neschimbat, guvernul nu ia în calcul majorarea
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Andreea Bălan este în doliu! Ce pierdere grea a suferit artista
Fanatik.ro
Bulevardele din București pe unde nu circulă nicio mașină. Sunt în stare excepțională, dar sunt abandonate de un deceniu
Capital.ro
S-a dat ordin pe banii românilor. Decizia începutului de 2025 la Guvern: Se anticipează creșterea
Playtech.ro
Ce conține pudra roz pe care autoritățile o pulverizează deasupra orașului Los Angeles, pentru a înăbuși incendiile
DailyBusiness
Cu ce se stropesc pomii fructiferi în ianuarie pentru o recoltă bogată în 2025. Sfaturi pentru o livadă ferită de boli și dăunători
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Cinci zodii cu un horoscoap săptămânal grozav
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
kanald.ro
Descoperire macabră în Bragadiru. O femeie a fost găsită fără suflare, cu o lovitură la cap, într-un depozit de fier vechi
Cancan.ro
Cum arată mama Andreei Bostănică? 'Mama Angela' e top. Poți să juri că sunt surori!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Statul ia banii românilor. S-a dat termen limită 7 februarie. Decizie la Guvern, începe de azi, 13 ianuarie
StirileBZI
Un nou ajutor de până la 1.000 lei pentru pensionari în 2025. Care sunt condițiile pentru a primi
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Protest masiv în București după anularea alegerilor prezidențiale
MediaFlux
MAJORĂRI de PENSII în 2025! PENSIONARII care primesc INDEXAREA de 12%
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Boala lui Calache lovește și în zilele noastre