Adevărul despre o dietă perfectă! Ce îngrașă mai mult: o felie de pepene sau o Coca-Cola la 0,5. Doctorul Adrian Copcea , dezvăluirea anului!

Cei mai mulți oameni încearcă să mențină o dietă echlibrată, însă este destul de dificil, dat fiind că în jurul nostru există nenumărate tentații. Cei care se luptă cu problema kilogramelor probabil se întreabă ce îngrașă mai tare, o felie de pepene sau o Coca Cola la jumătate.
Filip Stan
19 iul. 2024, 21:55
Adevărul despre o dietă perfectă! Ce îngrașă mai mult: o felie de pepene sau o Coca-Cola la 0,5. Doctorul Adrian Copcea , dezvăluirea anului!
Adevărul despre o dietă perfectă! Ce îngrașă mai mult: o felie de pepene sau o Coca-Cola la 0,5. Doctorul Adrian Copcea , dezvăluirea anului!

Doctorul Adrian Copcea a răspuns la una dintre cele mai arzătoare întrebări ale persoanelor care se confruntă cu problema kilogramelor în plus. Iată cât de multe calorii are o Coca-Cola la 0.5 litri comparativ cu o felie de pepene.

Dr. Adrian Copcea de la Centrul Medical Asteco din Cluj-Napoca demontează un mit legat de o întrebare frecvent dezbătută: ce îngrașă mai mult, o felie de pepene sau o Coca-Cola de 0.5 litri? Răspunsul ar putea surprinde pe mulți.

Într-un experiment recent, Dr. Copcea a comparat o felie de pepene verde de 835 grame cu coajă și 445 grame de miez cu o sticlă de Coca-Cola de 0.5 litri. Analiza sa a arătat că, având în vedere că atât pepenele, cât și Coca-Cola au un conținut de zahăr de 10%, cele două sunt aproape echivalente în ceea ce privește zahărul și caloriile.

 Citește și: Metoda prin care îți prepara singur berea. Rețeta celei mai răcoritoare băuturi

„445 grame de pepene ar avea, la un conţinut de 10% zahăr, 44.5 grame. Coca-Cola are tot 10%: 500 ml au 50 grame. Așadar, felia de pepene e la fel cu jumătatea de litru de Coca-Cola”, explică Dr. Copcea, într-o postare pe Facebook.

Cu toate acestea, el menționează că pepenele verde are un conținut variabil de zahăr în funcție de sursa de date utilizată. În România, tabelele oficiale de nutriție indică un conținut de zahăr de 5.4%, în timp ce datele din SUA (USDA) sugerează 7.5%.

„Depinde, desigur, cât de dulce e pepenele. Aici intervin papilele noastre”, afirmă Dr. Copcea. În cazul pepenelui analizat de el, acesta ar avea un conținut de zahăr estimat între 10-12%.

În concluzie, deși pepenele este mai nutritiv și conține vitamine, în termeni strict de zahăr și calorii, acesta poate fi echivalent cu o Coca-Cola de 0.5 litri.

„Ambele din prima imagine au aproximativ 200 kilocalorii. Caloriile vin din zahăr în ambele, deci dacă sunt egali carbohidraţii, sunt egale şi caloriile”, conchide medicul clujean.

Astfel, mitul conform căruia pepenele este întotdeauna o opțiune mai sănătoasă din punct de vedere caloric și al conținutului de zahăr este, în funcție de context, contestabil.

„Acesta e un meci care se joacă la penalty-uri”,spune Dr. Copcea, subliniind importanța contextului și a surselor de date utilizate.

Cu toate acestea, Dr. Copcea subliniază că scopul său nu este de a moraliza, ci de a oferi informații clare, pe baza cărora fiecare individ să poată lua decizii informate.

Citește și: Noul trend turistic ce are ca scop ”concediul de somn”. Mulți proprietari au luat în serios ideea ce le surâde și românilor

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Oraşul din România unde se construiește o clădire de sute de milioane de euro. Va fi a doua, ca suprafaţă în toată țară, după Casa Poporului
Capital.ro
Codul Rutier 2024. Regula obligatorie în toate mașinile din România. Nu poate fi încălcată
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
O băutură japoneză îi scapă pe români de mahmureală. Afacerea a prins rădăcini
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Obligație în toate județele României din 1 octombrie. Oamenii pot cere ordin. Statul nu respinge
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Un nou atac al urșilor în comuna Rucăr, județul Argeș: un cioban grav rănit
MediaFlux
Cele mai MARI MAJORĂRI de PENSII! Daniel BACIU, anunț privind RECALCULAREA
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'