Doctorul Adrian Copcea a răspuns la una dintre cele mai arzătoare întrebări ale persoanelor care se confruntă cu problema kilogramelor în plus. Iată cât de multe calorii are o Coca-Cola la 0.5 litri comparativ cu o felie de pepene.
Dr. Adrian Copcea de la Centrul Medical Asteco din Cluj-Napoca demontează un mit legat de o întrebare frecvent dezbătută: ce îngrașă mai mult, o felie de pepene sau o Coca-Cola de 0.5 litri? Răspunsul ar putea surprinde pe mulți.
Într-un experiment recent, Dr. Copcea a comparat o felie de pepene verde de 835 grame cu coajă și 445 grame de miez cu o sticlă de Coca-Cola de 0.5 litri. Analiza sa a arătat că, având în vedere că atât pepenele, cât și Coca-Cola au un conținut de zahăr de 10%, cele două sunt aproape echivalente în ceea ce privește zahărul și caloriile.
Citește și: Metoda prin care îți prepara singur berea. Rețeta celei mai răcoritoare băuturi
„445 grame de pepene ar avea, la un conţinut de 10% zahăr, 44.5 grame. Coca-Cola are tot 10%: 500 ml au 50 grame. Așadar, felia de pepene e la fel cu jumătatea de litru de Coca-Cola”, explică Dr. Copcea, într-o postare pe Facebook.
Cu toate acestea, el menționează că pepenele verde are un conținut variabil de zahăr în funcție de sursa de date utilizată. În România, tabelele oficiale de nutriție indică un conținut de zahăr de 5.4%, în timp ce datele din SUA (USDA) sugerează 7.5%.
„Depinde, desigur, cât de dulce e pepenele. Aici intervin papilele noastre”, afirmă Dr. Copcea. În cazul pepenelui analizat de el, acesta ar avea un conținut de zahăr estimat între 10-12%.
În concluzie, deși pepenele este mai nutritiv și conține vitamine, în termeni strict de zahăr și calorii, acesta poate fi echivalent cu o Coca-Cola de 0.5 litri.
„Ambele din prima imagine au aproximativ 200 kilocalorii. Caloriile vin din zahăr în ambele, deci dacă sunt egali carbohidraţii, sunt egale şi caloriile”, conchide medicul clujean.
Astfel, mitul conform căruia pepenele este întotdeauna o opțiune mai sănătoasă din punct de vedere caloric și al conținutului de zahăr este, în funcție de context, contestabil.
„Acesta e un meci care se joacă la penalty-uri”,spune Dr. Copcea, subliniind importanța contextului și a surselor de date utilizate.
Cu toate acestea, Dr. Copcea subliniază că scopul său nu este de a moraliza, ci de a oferi informații clare, pe baza cărora fiecare individ să poată lua decizii informate.