Mai multe flacoane cu vaccin recomandat pentru imunizarea nou-născuților împotriva a șase boli, destinat pieței din Kazahstan, au ajuns în stocul din România.
„(Vaccinul n.r.) este avizat. Cum să se administreze un vaccin care nu are autorizaţie de punere pe piaţă? Se foloseşte şi în alte ţări, nu numai în România, ci şi în Belgia. Există două tipuri de autorizări. Există autorizare europeană, adică în toate ţările, care se face central de Agenţia Europeană (EMA), dar şi autorizare naţională. Unele ţări, pentru anumite produse îşi autorizează naţional produsul prin agenţia de specialitate, la noi, Agenţia Naţională a Medicamentului”, a declarat, pentru RomaniaTV.net, președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila.
Mai mult, președintele Societății Române de Microbiologie a precizat că vaccinul hexavalent importat în ţara noastră este din Franţa şi aparţine producătorului Sanofi Pasteur.
„(Vaccinul n.r.) Nu e importat din Kazahstan. E acelaşi producător, e din Franţa, Sanofi Pasteur. El era pentru piaţa din Kazahstan, era în altă formă, împachetat, dar produsul era acelaşi. Acum trei ani, pe vaccinul gripal care s-a folosit scria în limba chineză, dar nu era chinezesc, era făcut în Olanda pentru piaţa chineză. Fiecare produs are etichetare, ambalare în funcţie de piaţă unde e destinat. Nu putea să scrie în română pentru Kazahstan, dar lotul pe care l-au avut ei disponibil, aşa am înţeles, era un lot pentru alţii, nu l-au luat şi atunci am avut noi oportunitatea să îl luam, că nu aveau alt lot disponibil, pentru că vaccinul acesta să îl producă durează trei ani. Vaccinul era destinat pentru piaţa din Kazahstan şi ambalat pentru acea piaţă. Practic doar ambalajul era diferit, dar compoziţie, totul era identic”, a explicat Rafila.
De asemenea, președintele Societății Române de Microbiologie susţine că vaccinurile incluse în programul naţional de vaccinare sunt vaccinuri sigure care sunt autorizate la nivel european sau la nivel naţional.
Vaccinul hexavalent este un preparat utilizat pentru profilaxia specifică a difteriei, tetanosului, tusei convulsive, haemophilus, hepatitei B şi poliomielitei şi se administrează gratuit în calendarul naţional de imunizare al Ministerului Sănătăţii.
Citeşte şi 100.000 de doze de vaccin hexavalent vor ajunge în România în aprilie