Adevărul trist al mamelor tinere: „Majoritatea minorelor rămân însărcinate în urma unui abuz”. Jumătate dintre copiii cu copii din UE sunt din România

Statisticile sunt de-a dreptul îngrijorătoare în ceea ce privește numărul mamelor minore. Aproape jumătate dintre mamele sub 15 ani din UE sunt din România, neexistând județ în care să nu se regăsească această situație alarmantă.
Filip Stan
02 dec. 2023, 17:59
Adevărul trist al mamelor tinere: „Majoritatea minorelor rămân însărcinate în urma unui abuz”. Jumătate dintre copiii cu copii din UE sunt din România
Adevărul trist al mamelor tinere: „Majoritatea minorelor rămân însărcinate în urma unui abuz”. Jumătate dintre copiii cu copii din UE sunt din România

Fenomenul mamelor mult prea tinere a devenit extrem de îngrijorătoar în România. Ministrul Familiei, Natalia Intotero, a explicat că marea majoritate a fetelor minore au rămas însărcinate în urma unui abuz, lucru și mai trist.

Citește și: Mamele minore vor primi de la stat burse de cel puțin 700 de lei pe lună. Bursele orfanilor se taie pentru că termenul există doar în „DEX”

Numărul mamelor mult prea tinere, semnal de alarmă pentru români

Potrivit datelor din 2021, în județul Mureș e cea mai gravă situație în ceea ce privește mamele minore, vorbind de 78 de fete. În Bihor 46, în Dolj 43, în Brașov 33 de fete cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani au devenit mame. În total vorbim despre 745 de nașteri, mamele fiind, la rândul lor, niște copii. Alte aproape 17.000 de fete cu vârste între 15 și 19 ani au devenit mame în 2021.

Și în ceea ce privește numărul total al minorelor care au născut și au între 13 și 19 ani situația este gravă: 837 sunt din Mureș, 682 sunt din Dolj, iar 625 sunt din Bihor. Chiar și în Capitală vorbim de 481 de fete care au născut înainte de vârsta majoratului.

„De fiecare dată când ajung într-un județ al țării solicit să mă întâlnesc cu mamele minore și, din păcate, până acum, cea mai tânără mamă avea în jur de 12 ani. Situația nu este una tocmai plăcută. Solicit aceste întâlniri pentru a afla prin ce au trecut și ce ar trebui să facem. Marea majoritate a acestora au rămas însărcinate după un anumit abuz, și, de aceea, demararea campaniei pe care am inițiat-o săptămâna trecută, privind combaterea violenței și a încuraja toate tinerele să sune la numărul de urgență 0800500333, va continua”, a declarat ministrul Familiei, Natalia Intotero, la Digi24.

Ministra a mai explicat că, în momentul în care o persoană agresată sună la acest număr, aceasta beneficiază automat de intervenția instituțiilor statului ce pot să ofere protecție, ajutor și consiliere.

„Eu cred că prevenția trebuie să fie continuă, discuțiile cu tinerele să fie continue. Pentru cazurile care au rămas însărcinate și care au adus pe lume un copil trebuie să facem mai mult. În primul rând, în noile Legi ale Educației avem această prevedere de a beneficia de o bursă în cuantum de 700 de lei, numai dacă își continuă studiile, este deja un pas înainte și deja aceste tinere își cunosc drepturile. Dacă la începutul mandatului meu, când discutam cu ele, nu cunoșteau acest aspect, deja în ultimele întâlniri toate merg la școală. Vorbesc de fetele pe care le-am întâlnit în sistemul de protecție și copiii lor sunt foarte îngrijiți”, a mai spus ministra Familiei.

De asemenea, Natalia Intotero a explicat că multe dintre minorele ce ajung în sistemul de protecție al statului beneficiază de îngrijire, de posibilitatea de a fi susținute și a-și dezvolta singure deprinderi de a găti, de a pregăti mâncarea bebelușului, de asistență gratuită atât pentru bebeluș, cât și pentru ele, de consiliere psihologică, de o susținere a celor mici, când ele urmează o formă de învățământ și după finalizarea cursurilor de un sprijin, pentru a fi integrate pe piața muncii.

Întrebată dacă susține controversata educație sexuală în școli, ministra a explicat că nu i-ar da o astfel de denumire agresivă, ce ar putea stârni un interes nedorit.

„Eu i-aș spune educație pentru sănătate, unde trebuie abordate mai multe domenii. Suntem pe primul loc ca rată a obezității înfantile în UE, ca agresivitate, mame minore, risc de sărăcie în rândul copiiilor și cred că trebuie să fie o materie care să cuprindă mai multe aspecte. Sunt pentru. Vreau să vă spun că în momentul în care am avut discuții cu toți cei care au dorit să-și aducă contribuția pentru mai bune Legi ale Educației, inclusiv cu cultele am vorbit și i-am rugat, și ei, la rândul lor, prin oamenii pe care îi au pregătiți, să desfășoare astfel de activități. În școli am pus această prevedere în Legile Educației, ca acei oameni care au specializări să poată să intre și să predea astfel de cunoștințe, pe înțelesul lor”, a mai spus ea.

Citește și: Eleva care a născut între probele de la BAC vine cu sfaturi pentru mamele minore: „Să nu renunțe orice ar fi la școală, copilul, chiar dacă vine, nu te oprește din nimic”

 

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de mașini. Trebuie să obțină acest document neapărat
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Nokia, o afacere de miliarde. Cum s-a dus în cap un gigant
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
S-a pus limită. Decizie definitivă cu banii românilor. Interzis prin lege să mai depășești
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!