O tânără din Braşov, Andreea Velicu, care vrea să intre la medicină la Universitatea din Rostock, a primit iniţial un răspuns negativ când şi-a depus dosarul online pe platforma hochshulstart.de, prin care se fac admiterile la facultate în Germania, asemănător platformei UCAS din Marea Britanie, scrie adevarul.ro.
În răspunsul oficial, reprezentanţii universităţii i-au explicat tinerei că în Germania nu se acceptă adeverinţe în locul diplomelor originale de Bac.
„Am crezut că vor fi acceptate adeverinţele în Germania, dar mie mi-au respins dosarul în prima fază şi acum aşteptăm un răspuns de la ZAB (Zentralstelle fur Auslandisches Bildungsweses, centrul care se ocupă de studenţii străini)”, a spus Andreea.
Practic, soarta tinerilor români care vor să intre la facultate în Germania atârnă acum de decizia acestei instituţii.
„Sper să fie favorabilă, nu cred că este posibil ca niciun român să nu fie acceptat la o universitate germană din cauza Ministerului Educaţiei. Eu şi colegii mei care voiam să plecăm la studii în Germania suntem, evident, foarte supăraţi, dar nu prea avem ce să facem. Dacă nu intru anul acesta, atunci stau acasă un an şi încerc din nou în 2015, când voi avea diploma de Bac în original”, a explicat Andreea, care a obţinut şi o bursă integrală de studii din partea statului german, pe care o va pierde dacă nu intră anul acesta la studii în Germania.
Ministrul Educaţiei, anunţ important: Ce se întâmplă cu diplomele şi examenul de Bacalaureat
„În jur de 50 de tineri din România au aplicat şi doar patru au fost selectaţi, printre care şi fata mea. Ca să înţelegeţi, statul german oferă doar 170 de astfel de burse la nivel mondial. Când am aflat de problema cu diplomele, am trimis în Germania o copie legalizată după adeverinţă, însă ni s-a răspuns că nu se acceptă„, a explicat tatăl Andreei Velicu.
Absolvenţii de Bacalaureat din acest an sunt nevoiţi să utilizeze, pentru înscrierea la facultăţi, adeverinţe speciale eliberate de către unităţile de învăţământ. Asta pentru că ministerul a sistat colaborarea cu firma Romdidac, cea care a deţinut monopol asupra realizării diplomelor şcolare şi universitare, după ce DNA a declanşat, în octombrie anul trecut, o anchetă la această societate.
Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, declara recent că Executivul a adoptat o hotărâre de guvern care prevede că diplomele şcolare şi universitare vor fi ‘gestionate’ numai de minister.
‘Miercuri a trecut în şedinţa de guvern o hotărâre de guvern prin care diplomele sunt gestionate de MEN 100% şi tipărite de Imprimeria Naţională. Avem mandat legal, oficial să procedăm la tipărirea diplomelor’, a spus ministrul.