Adina Vălean anunță sfârșitul fondurilor europene „nelimitate” venite de la UE pentru România: „În ultimii 5 ani am atras 12 miliarde de euro pentru infrastructură. Nu cred că vom mai primi atât de mulți bani în viitor”

Adina Vălean, comisar european pentru Transporturi, a anunțat că țara noastră a atras de la Uniunea Europeană în ultima tranșă 80 de milioane de euro, similar cu Franța, dar peste Italia, Spania, Olanda.
Filip Stan
09 mai 2024, 22:01
Adina Vălean anunță sfârșitul fondurilor europene „nelimitate” venite de la UE pentru România: „În ultimii 5 ani am atras 12 miliarde de euro pentru infrastructură. Nu cred că vom mai primi atât de mulți bani în viitor”
Adina Vălean anunță sfârșitul fondurilor europene „nelimitate” venite de la UE pentru România: „În ultimii 5 ani am atras 12 miliarde de euro pentru infrastructură. Nu cred că vom mai primi atât de mulți bani în viitor”

Adina Vălean a declarat că, în ultimii cinci ani, România a beneficiat de 12 miliarde de euro, fonduri europene, pentru infrastructură, însă nu crede că vom mai putea atrage astfel de sume în viitor.

Citește și: Adina Vălean, despre schimbările aduse infrastructurii ca urmare a războiului din Ucraina: „Trebuie să ne pregătim pentru viitor”

Adina Vălean anunță sfârșitul fondurilor europene „nelimitate” venite de la UE pentru România

Invitată la Digi24, Adina Vălean a vorbit despre situația bugetară în ceea ce privește transporturile din România. Țara noastră a reușit să primească o sumă importantă de la Uniunea Europeană, însă speranța la un astfel de ajutor scade în viitor.

„România a luat acum din bugetul UE pentru infrastructură 80 de milioane de euro. Bugetul total a fost de 1,7 miliarde de euro și s-a închis, pentru că din cauza războiului din Ucraina am decis să dăm de la început toți banii, să-i folosim acum, adică nu până în 2027. Este undeva la nivelul bugetului pe care l-a luat Franța, peste Italia, Spania, Olanda, țări care știu să scrie proiecte. Sunt bani competitivi. Cu alte cuvinte, vin proiectele, și un comitet independent, nu Comisia Europeană, evaluează, notează proiectele, inclusiv alături de reprezentanți militari, și le selectează. Se acordă o importanță militară pentru proiectul respectiv, sunt niște ochi din partea militară care se uită pe infrastructura care trebuie finanțată”, a declarat comisarul eruopean pentru sursa citată.

Adina Vălean a explicat și pentru ce au fost primiți banii de la Uniunea Europeană. De asemenea, ea a menționat și faptul că nu crede că această sumă va mai fi atrasă de țara noastră în viitor.

„România a luat bani pentru vreo 5 poduri în prima fază, a luat apoi pentru Portul Constanța – cale ferată, iar acum a luat pentru studiul de fezabilitate al noului pod Giurgiu-Ruse. Așa au propus. Au mai avut niște proiecte dar au fost respinse pentru că nu erau suficient de performante. România, pentru transporturi, a atras 12 miliarde de euro în ultimii 5 ani. Nu cred că în următoarea schemă financiară europeană va mai primi atât de mulți bani. De aceea insist că trebuie cheltuiți acești bani, pentru că dacă nu îi cheltuim rămânem cu aceleași frustrări”, a mai afirmat Vălean.

Citește și: Adina Vălean, comisar european pentru Transport: „UE își propune să avem toate capitalele conectate cu trenuri de mare viteză. Sper să existe și pe București – Cluj”

 

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Rezultate Evaluare Națională 2024. Verifică pe edu.ro notele obținute la fostul examen de capacitate. Cum se afișează rezultatele, de fapt. Procedura de admitere liceu 2024 și live text de la evaluarea națională 2024. Update
Capital.ro
Vin acasă la pensionari din 15 august. Decizie pentru 4,7 milioane de bătrâni
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Mâncarea de pe litoral care vă poate îmbolnăvi! ANPC trage un semnal de alarmă!
Adevarul
EXCLUSIV Un expert de la Harvard explică de ce America are cei mai bătrâni candidați din istorie la alegerile prezidențiale
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Irinuca și Ramona Gabor pozate de Gabi Bădălău. Întâlnire de taină între foști iubiți
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:
Cancan.ro
Note LIVE Evaluarea Națională 2024 | Află rezultatele publicate pe EDU.RO
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Alex, tânărul dat dispărut în Italia, a fost găsit mort! După zile întregi de căutări, acesta a fost găsit pe o insulă aflată pe râul Paive
Capital.ro
Se dă iar ordin UE pentru cei cu mașini pe benzină și motorină. România va fi obligată să aplice legea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cine transmite la TV România – Olanda. Aici vezi azi, de la 19:00, meciul din optimile EURO 2024
stirilekanald.ro
La ce oră se afișează azi rezultatele la Evaluare Națională 2024? Iată cum verifici online notele pe evaluare.edu.ro
substantial.ro
Avertizare cod galben de furtuni în mai multe județe până la ora 23:00
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?