Adina Vălean a declarat că s-au făcut investiții importante, atât în colaborare cu alte state europene, cât și cu NATO, pentru a ajuta Ucraina și Republica Moldova în timpul conflictului cu Rusia.
Comisar european pentru transporturi în comisia von der Leyen din 2019, Adina Vălean a vorbit despre schimbările care au avut loc atât intern, în ceea ce privește infrastructura din România, cât și extern, făcând referire la modificările importante la drumurile ce leagă Ucraina și Moldova de partea vestică a Europei.
„În mandatul de comisar am schimbat multe în ceea ce privește transporturile. Un transport care să fie sustenabil, inteligent, rezilient, astea au însemat zeci de pachete legislative la transporturi. Ucraina a adus o presiune considerabilă pe statele memebre din prima linie. Nu există o conexiune bună între Ucraina, Moldova, a trebuit să constuim noi rute. Acum s-au trezit că totul trebuie mutat către vest. Am început să lucrăm la coridoarele solidarității, adică rutele pentru import pentru Ucraina și Moldova, pentru că tot ce trebuie făcut pentru Ucraina trebuie făcut și pentru Moldova. Asta înseamnă noi granițe, noi frontiere, noi poduri, noi căi ferate. Am semnat refacerea navigabilității pe Sulina. Am avut aveastă intuiție la început pentru Dunăre, fiind sigură că se vor duce spre sud.
Portul Constanța va continua să crească în importantă. Legatura Asiei cu Europa trecea prin Rusia, prin nord. Acum rutele ocolesc Rusia, e un focus pe partea de mijloc, prin Caucaz. Sunt proiecte, se fac investiții, Uniunea Europeană contribuie la asta, este asumat de toată lumea. Trebuie să ne pregătim pentru viitor, oportunitățile sunt fabuloase. Am investit 143 de milioane bani europeni pentru rețeaua de calea ferată adiacentă, încă 13 milioane pentru electrificare.
Aspectul militar e acoperit tot de cei de la Transporturui. Nu există o infrastructură specială, trebuie folosită cea civilă. La noi, la Transporturi, împreună cu cei de la NATO, am stabilit niște standarde pentru ca infrastructura să suporte aparatura militară. Am primit 1,7 miliarde pentru proiecte. Noi am cerut înainte de Ucraina. Acum brusc toata lumea a devenit interesată. E o competiție de proiecte. Noi am primit 80 de milioane de euro, adică 4,7% din întregul buget. 12 miliarde de euro a atras România pentru proiecte de la UE. Țara noastră, pentru fiecare ban pe care îl contribuie la bugetul european, primește de trei ori mai mult”, a declarat Adina Vălean, Comisar European pentru Transporturi, la Digi24.
Citește și: Război în Ucraina: Rusia va exersa un scenariu cu arme nucleare tactice, ordonat de Vladimir Putin