TikTok va suspenda în mod voluntar programul de recompensare al noii aplicații TikTok Lite, în timp ce lucrează pentru a răspunde preocupările Uniunii Europene, a transmis compania miercuri, pe platforma X, miercuri, transmite CNBC.
Comisia Europeană a dat termen până miercuri companiei deținute de grupul chinez ByteDance să abordeze preocupările cu privire la posibila creare de dependență prin intermediul programului de recompense pentru copii. În caz contrar, platofrma riscă să se confrunte cu o suspendare temporară a funcției.
CE consider că mecanismul reprezintă „riscuri grave la adresa sănătăţii mintale a utilizatorilor”.
Platforma nu a comunicat Bruxellesului, înainte de a lansa aplicația, o evaluare a riscurilor, potrivit obligațiilor prevăzute în cadrul noii legislații cu privire la serviciile digitale (DSA).
TikTok, rețea deținută de compania chineză ByteDance, a lansat în urmă cu o săptămână în Franța și în Spania noua aplicație, care le permitea utilizatorilor să fie plătiți pentru vizionarea de clipuri scurte. Aplicația Lite era deja disponibilă în Coreea de Sud și Japonia.
Urilizatorii cu vârste de peste 18 ani puteau „să colecteze puncte descoperind noi conţinuturi sau realizând anumite acţiuni”, au declarat reprezentanţii reţelei de socializare. Punctele colectate puteau fi transformate în cadouri sau folosite pentru a susține creatorii de conținut.
„Recompensele variază în funcţie de sarcinile îndeplinite şi de experienţa în aplicaţie”, iar „durata maximală de vizionare a videoclipurilor recompensate este cuprinsă între 60 şi 85 de minute”, au precizat la momentul respectiv reprezentanţii TikTok.
Citește și: Victor Ciutacu, despre interzicerea TikTok: „George Simion va deveni victima perfectă”
Aplicația-mamă are peste 1,5 miliarde de utilizatori la nivel mondial, fiind adesea acuzată că găzduiește numeroase videoclipuri de dezinformare, provocări periculoase și imagini pornografice sau că ar fi chiar un instrument de spionaj și de propagandă în slujba Chinei, acuzație respinsă de ByteDance.
CE a demarat totodată anchete separate care vizează Meta, Snap (Snapchat), TikTok şi YouTube despre măsurile implementate de aceste companii pentru a proteja „sănătatea fizică şi mintală” a minorilor.