Mersul la instituții publice pentru eliberarea de documente devine istorie. Se fac pași siguri pentru modernizarea și simplificarea sistemului. „Au fost scanate 37 de milioane de acte de stare civilă, din cele 82 de milioane existente, începând cu 1921. Din 2023, vor putea fi accesate online”, a declarat Cătălin Giulescu, directorul instituției, pentru Libertatea.
Din 2023, autoritățile publice nu vor mai solicita actele de stare civilă pentru anumite proceduri. „Vă dau un exemplu. Când cetățeanul solicită, de pildă, înmatricularea în școală a minorului, el trebuie acum să aducă certificatul de naștere. Dar, de anul viitor, părinții vor depune o cerere, iar școala va avea acces digital la informația respectivă, fără ca părintele să mai aducă documentul fizic. Doar va face o cerere online”, afirmă Cătălin Giulescu, șeful Direcției pentru Evidența Persoanelor.
Directorul Direcției pentru Evidența Persoanelor a dezvăluit că această testare a sistemului digital începe de la 1 iunie, iar ea va fi efectuată la nivelul unui județ. „Testele se vor face la nivelul unui județ, care va fi desemnat în următoarele zile. 17 județe sunt deja la cheie, acum se lucrează inclusiv pentru București”, a explicat el.
Site-ul de unde cetățenii vor putea să solicite documentele dorite va fi lansat de la 1 iunie. Oamenii nu vor mai fi nevoiți să se deplaseze fizic, ci se vor putea folosi de această variantă la îndemâna oricui. „Vom avea portalul pentru cetățean. Oamenii își vor deschide conturi, iar acum suntem la faza identificării soluțiilor. Cert este că acest site al cetățeanului va fi operabil anul viitor. Este un proiect complex, în care este implicat STS”, a completat acesta.
Citește și Apare taxa de colet! eMag anunţă schimbări pentru clienţii care solicită livrare prin easybox