Casa viitorului se numeşte EFdeN şi costă 120.000 de euro, însă inventatorii ei ne asigură că nu vom mai plăti niciodată nicio factură.
„Energia electrică o avem asigurată prin panouri fotovoltaice, cu încălzirea apei şi a prototipului prin panouri solare (…) Sera este un alt element pentru încălzirea prototipului in timpul iernii, folosind efectul de seră”, a explicat Mihai Toader, managerul proiectului.
Casa poate fi construită de 30 de studenţi în doar 9 zile, este proiectată pentru 50 de ani şi, poate cel mai important, rezistentă la cutremure mari.
„Duplexul are jos partea de zi, sus partea de noapte. Partea de zi include partea de dinning şi bucătarie, zona de living şi sera (…) Sus, două dorimitoare şi baie”, spune Alina Stoian, coordonatorul departamentului de urbanism.
Interesant este că în interiorul casei, studenţii au proiectat chiar şi o mini seră care se udă singură.
„Are multiple funcţii – avem un spaţiu de relaxare, în varianta industrializată ea devine un spaţiu de socializare (…) eu am o seră, vecinul alta, ne întâlnim – uite eu ce am sădit, tu ce ai sădit, îţi dau şi eu o roşie. îmi dai şi tu un pătrunjel (…) Pe lângă asta are şi o funcţie tehnică – iarna are buffer termic, ceea ce înseamnă că aici aerul se preîncălzeşte şi este tras în casă”.
Locuinţa inteligentă va fi expusă în parcarea unui mall din capitală la începutul lunii mai, iar la vară va studenţii îşi vor expune creaţia la Solar Decathlon Europe, cea mai importantă competiţie de arhitectură şi inginerie din întreaga lume.