Compania Emerson le-a transmis un mesaj angajaților săi prin care i-a anunțat că va impune o politică mai strică privind munca la distanță, începând cu martie 2025. Astfel, angajații vor lucra doar o zi pe săptămână de acasă, față de trei zile, cum era până acum.
„Din 1, martie 2025, toată lumea la birou. Angajații vor avea doar 4 zile pe lună sau o singură zi pe săptămână de muncă de acasă. Până acum, politica era hibridă, cu 8 zile pe lună la birou și restul de acasă, dar în realitate, unele departamente aveau doar 5 zile, iar altele chiar mai puține. Evident, managerii vor continua să vină doar când se trezesc ei, stând câteva ore și plecând rapid la sală, la întâlniri sau unde au chef. În schimb, angajații „sclaveți” vor trebui să stea să își ponteze toate orele, comportându-se ca niște rotițe cuminți în roata organizației”, a scris unul dintre angajați pe o rețea de socializare.
După anunțul companiei au început discuții tot mai aprinse pe internet despre această schimbare. Unii angajați se arată nemulțumiți de faptul că munca remote a fost limitată atât de mult.
„Până acum erau 12 zile de WFH (work from home) pe lună, dar acum s-a ajuns la doar 4 pe lună, adică o zi pe săptămână, cum era înainte de pandemie. Și nu doar la Cluj, se întâmplă la nivel global.”
„E clar că e o decizie globală. Cei din Cluj trebuie să găsească soluții pentru decizia asta, dar nu știu cum vor face. S-au angajat atâția oameni aici și nu e loc fizic pentru toți. Mai ales că au mutat joburi de la „best-cost” centers din State și acum vor să le pună pe toți înapoi la birou. În echipa mea suntem deja mai mulți decât capacitatea open space-ului, iar ei vor să aducă și mai mulți, fără să știe unde îi vor pune. Așa e la Emerson – deciziile vin de sus, iar noi trebuie doar să ne descurcăm.”
Alți angajați din alte companii și-au exprimat și ei experiențele. „Azi am primit anunțul că de acum înainte sunt obligatorii 3 zile pe săptămână la birou, că nu a mers cu „recomandarea” de până acum.”
„În ultimii 4 ani, am văzut tot felul de politici, dar acum multe dintre ele dispar. Oamenii vor să aibă un echilibru între muncă și viața personală, dar tot ce văd sunt „colaborare” și micromanagement. Nu știu pentru ce fac toate astea, că o să piardă oameni buni.”
Impactul acestor decizii nu este neglijabil. Politicile de întoarcere la birou (RTO) au fost considerate de mulți angajați o modalitate indirectă de a reduce personalul fără a recurge la concedieri directe. Cei care susțin munca de acasă prezintă diverse studii care arată că întoarcerea la birou poate afecta moralul și productivitatea angajaților, potrivit Hackingwork:
Și alte companii mari au decis să-i cheme pe angajați la birou și să renunțe încet încet la munca remote sau hibridă. Iată care sunt acele companii:
Mai mulți angajați spun că au început să resimtă aceste schimbări ca pe o încercare de a-i scoate din companii fără a recurge la concedieri oficiale. „Degeaba iei un ban în plus, dacă te iau la perpelis în tot acest timp. Jocul nu e făcut în favoarea angajatului, chiar dacă e forțat să plece sau vrea să tragă de firmă pentru a le consuma banii”, a spus un utilizator pe internet.