Anumite beneficii, cum ar fi tichete-cadou de 8 Martie sau prime de vacanţă, acordate de angajator salariaților săi au, din ianuarie 2023, un tratament fiscal preferențial numai dacă, în total, nu depășesc un plafon lunar de 33% din salariul de bază. Acum, Guvernul se gândește să reducă deja acest plafon lunar la numai 20%, conform unui proiect aflat în lucru la Ministerul Finanțelor și care a fost consultat de avocatnet.ro.
Guvernul are un plan de austeritate. Se taie 200.000 de posturi, urmează creşteri de taxe de la 1 septembrie și 1 ianuarie. Voucherele bugetarilor și unele bonusuri ar putea dispărea
Este vorba de un proiect de OG aflat încă în lucru la nivelul Ministerului Finanțelor, măsurile conturate în acesta fiind bazate pe recomandările recente ale Băncii Mondiale. Ca să se aplice, proiectul de modificare a Codului fiscal trebuie dezbătut public, adoptat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial.
Printre alte măsuri importante se numără și reducerea plafonului lunar pentru beneficiile salariale netaxabile – de la 33%, cât este în prezent, la doar 20%. Concret, anumite beneficii pentru salariați au un tratament fiscal preferențial numai dacă, în total, nu depășesc acel plafon lunar. Reducerea plafonului ar însemna taxe mai mari plătite de angajatori pentru beneficiile salariale vizate, măsura fiind gândită să se aplice începând cu septembrie 2023.
Tratamentul fiscal preferențial este reprezentat de o scutire limitată de taxele salariale aferente beneficiilor – impozitul pe venit (10%) și contribuțiile pentru pensii (25%), sănătate (10%) și muncă (2,25%). Practic, în cazul beneficiilor vizate de plafonul lunar, angajatorul trebuie să țină cont mai întâi de plafonul individual al fiecărui beneficiu și abia apoi, când face totalul beneficiilor, de plafonul de 33% (sau, în viitor, de 20%).
Lucrezi din fotoliu de acasă şi primeşti 400 de lei în plus la salariu
Pe lista specială a beneficiilor care se includ în plafonul lunar de 33% se găsesc, printre altele, contravaloarea serviciilor turistice și/sau de tratament, contribuțiile la un fond de pensii facultative, serviciile medicale furnizate sub formă de abonament, prime de sărbători sau sumele acordate angajaților care desfășoară activități în regim de telemuncă.