Adjunctul ataşatului militar al Ambasadei Rusiei, expulzat din România. Potrivit MAE, aceste elemente au fost comunicate părţii ruse, luni, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziţia ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valery Kuzmin.
„Ministerul Afacerilor Externe informează că autoritățile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României a domnului Alexey Grishaev, adjunctul atașatului militar în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, având în vedere că activitățile și acțiunile sale contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961.
Aceste elemente au fost comunicate părții ruse astăzi, 26 aprilie 2021, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federației Ruse la București, domnul Valery Kuzmin”, se arată într-un comunicat al MAE, citat de Agerpres.
Recentul anunţ al Federaţiei Ruse privind retragerea trupelor din jurul Ucrainei arată şi faptul că echipamentele grele rămân pe teren şi ar putea să fie folosite „într-o ediţie a doua sau mai multe ale acestui eveniment”, a afirmat, duminică, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.
El a vorbit, la Antena 3, despre anunţul Rusiei cu privire la retragerea trupelor care au fost masate în şi în jurul Ucrainei. În acest context, a arătat ministrul, trebuie făcute evaluări şi continuate demersuri pentru dezescaladare.
„De altfel, anunţul pe care l-a făcut Federaţia Rusă arată şi faptul că echipamentele grele rămân pe teren, ceea ce reprezintă în continuare un semn de îngrijorare, pe de o parte pentru că asta înseamnă că ele ar putea să fie folosite şi într-o ediţie a doua sau mai multe ale acestui eveniment care a avut loc în regiunea Mării Negre. În al doilea rând, arată faptul că aceste echipamente nu rămân singure, evident. Asta înseamnă că în orice ipoteză, chiar şi dacă această retragere are loc, ea nu va fi una totală”, a arătat şeful diplomaţiei române.
În acest sens, el a amintit ceea ce a spus, vineri, la Bucureşti, omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba, anume că „rămân în continuare acele interdicţii, pe care Federaţia Rusă le-a introdus cu privire la navigaţia maritimă în anumite sectoare ale Mării Negre, la care se adaugă şi interdicţia aeriană în anumite sectoare ale Mării Negre”.
Totodată, Aurescu a vorbit despre discuţiile pe care le-a avut în cadrul întâlnirii de vineri cu omologii săi turc, respectiv polonez.
„Există elemente de îngrijorare care justifică această abordare a noastră, inclusiv în cadrul acestei trilaterale, iar faptul că am avut acest eveniment la Bucureşti arată seriozitate cu care ne aplecăm asupra evoluţiilor regionale”, a arătat Aurescu.