„Propunerea Ministerului Justiției este o propunere salutară, însă, referitor la supraaglomerare, în raportul nostru special referitor la condițiile de detenție din penitenciare, am făcut deja propuneri adresate în primul rând Parlamentului referitoare la liberarea condiționată. Dat fiind faptul că el este supus dezbaterii publice, probabil urmează să fie obținute niște puncte de vedere. Dar partea referitoare în primul rând la munca prestată de persoanele aflate în detenție, a fost susținută în raportul nostru special în sensul că ea poate contribui în primul rând la micșorarea duratei pedepsei”, a declarat Ștefănescu după o conferință organizată cu ocazia împlinirii a 10 ani de la intrarea în vigoare a Protocolului Opțional la Convenția împotriva torturii și a altor pedepse cu cruzime.
Conferința, organizată de către instituția Avocatul Poporului, a vizat Activitatea Domeniului privind prevenirea torturii în locurile de detenție în primii ani de exercitare a mandatului MNP (Mecanismul național de prevenire a torturii).
„Este un fel de bilanț de acțiune după doi ani de la înființarea mecanismului național de prevenire a torturii, în subordinea instituției Avocatului Poporului, și putem spune că este o activitate bună. (…) Au avut loc numeroase vizite în penitenciare, aresturi, centre pentru persoane cu dizabilități mintale și altele”, a spus, miercuri, directorul executiv al APADOR-CH, Nicoleta Andreescu.
Ea a arătat că, în mare, legislația românească este în concordanță cu tratatele internaționale privind drepturile omului, însă „cel mai rău stăm la practică”.
„Tortura însă, în zilele noastre, nu mai are același înțeles ca în Evul Mediu: cineva pus la rotisor și bătut sau ars cu fierul încins. Prin tortură se înțeleg și acele tratamente sau condiții de viață care pot fi considerate inumane sau degradante. De exemplu, să fii într-o cameră de arest a Poliției și să nu existe grup sanitar în cameră. Sau să ai grup sanitar, dar să nu fie în niciun fel izolat de restul camerei printr-o ușă sau perdea. Cumulate, supraaglomerarea, lipsa condițiilor de igienă sunt considerate de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului ca încălcând articolul care interzice tortura și tratamentele inumane și degradante”, a explicat Andreescu.