Controlul la Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IPJ) Ilfov a fost făcut în perioada 3-27 septembrie 2012, la dispoziţia ministrului de atunci al Internelor, Mircea Duşa, după ce, la 15 august, studenta japoneză Yurika Masuno a fost acostată pe Aeroportul „Henri Coandă” şi ulterior ucisă lângă o pădure din Corbeanca, de un bărbat care, până atunci, mai omorâse două femei şi violase alte şapte, cazuri care figurau cu autor necunoscut, deşi făptaşul, Nicolae Vlad, fusese recunoscut de una dintre femeile violate.
La finalul verificărilor, Corpul de Control al ministrului a întocmit un raport care indica deficienţe manageriale ale şefului IPJ Ilfov, comisarul şef Emanuel Nica, şi adjuncţilor săi, Ionel Lefter, pe linie de poliţie judiciară şi Nicolae Baicu, pe linie de siguramţă publică.
Ca urmare, comisarul şef Emanuel Nica a fost demis de la conducera IPJ Ilfov şi pus şef la Poliţia Metrou, iar Ionel Lefter a ajuns adjunct la Poliţia Otopeni.
Despre comisarul şef Nicolae Baicu s-a anunţat, printr-un comunicat emis de Poliţia Română la data de 25 ianuarie, că a fost „sancţionat cu trecere într-o funcţie inferioară până la cel mult nivelul de bază al gradului profesional deţinut”, sacţiunea fiind dispusă pentru „deficienţe manageriale identificate de către Corpul de Control al ministrului”.
Comisarul şef Baicu a contestat, însă, rezultatele controlului la Ministerul Afacerilor Interne, iar contestaţia i-a fost admisă. În aceste condiţii, Nicolae Baicu a reuşit să-şi păstreze funcţia, fiind sancţionat doar cu amânarea în trecerea la gradul profesional următor.
„Comisarul şef Baicu a fost sancţionat, iniţial, cu trecerea într-o funcţie inferioară. A făcut contestaţie în termen de cinci zile, la Corpul de Control, iar contestaţia i-a fost admisă. În aceste condiţii, sancţiunea i-a fost schimbată cu amânarea trecerii în gradul profesional următor, pe o perioadă de doi ani”, au declarat marţi, pentru MEDIAFAX, oficiali din Ministerul Afacerilor Interne.
Ministerul de Interne anunţa, în 18 decembrie 2012, că şeful Poliţiei Ilfov, Emanuel Nica, şi cei doi adjuncţi ai săi, Ionel Lefter şi Nicolae Baicu, sunt cercetaţi în Consiliul Superior de Disciplină al Poliţiei Române, în urma unei sesizări a ministrului Mircea Duşa formulate la finalul cercetării prealabile dispuse după uciderea japonezei Yurika Masuno de către Vlad Nicolae, în 15 august, într-o pădure de lângă Corbeanca.
Şeful Poliţiei Ilfov, adjuncţii săi, şase ofiţeri din conducerea IPJ şi membri ai conducerii Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Bucureşti au fost cercetaţi prealabil în urma anchetei Corpului de Control al MAI. De asemenea, alţi 14 ofiţeri au fost atunci atenţionaţi, iar în cazul a doi ofiţeri şi a unui agent a fost sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti.
Controlul făcut la IPJ Ilfov a vizat evaluarea managementului în cazul prevenirii criminalităţii stradale, în special infracţiunile comise cu violenţă, mai ales că, la nivelul IPJ Ilfov există un număr foarte mare de fapte comise cu violenţă, rămase cu autori necunoscuţi, preciza MAI.
În acelaşi timp, în urma verificărilor făcute, în septembrie 2012, de Corpul de control al MAI la Secţia Regională de Poliţie Transporturi Bucureşti s-a declanşat cercetarea prealabilă pentru opt ofiţeri, între care şi şeful structurii, Marian Roşescu, iar şase ofiţeri au scăpat doar cu atenţionare.
Poliţia Română anunţa, în 16 ianuarie, că Marian Roşescu a fost retrogradat, fiind trecut într-o funcţie inferioară, pentru deficienţe manageriale. Sancţiunea a fost dipusă, potrivit Poliţiei Române, pentru „deficienţe manageriale identificate de către Corpul de Control al ministrului, în urma controlului efectuat în perioada 3-27.09.2012 la IPJ Ilfov şi SRPT Bucureşti”.
Nicolae Vlad, ucigaşul japonezei Yurika Masuno, este încarcerat la Penitenciarul Rahova, fiind condamnat în 7 martie, de Curtea de Apel Bucureşti, la închisoare pe viaţă în dosarul în care este acuzat că a ucis-o pe japoneza Yurika Masuno şi alte două femei, precum şi că a violat alte şapte persoane, decizia nefiind definitivă.
Gică Ştefănache, ofiţer de poliţie judiciară la Poliţia Oraşului Otopeni la data comiterii faptelor, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru favorizarea lui Nicolae Vlad, trei ani pentru fals material în înscrisuri oficiale, doi ani pentru uz de fals şi alţi doi ani pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.
Poliţistul a avut de soluţionat un dosar în care se făceau cercetări legate de faptul că, în noaptea de 19 spre 20 iulie 2012, Nicolae Vlad a intrat, prin spargerea unui geam, în locuinţa unei femei în vârstă de 75 de ani, imobilizată la pat, care locuia singură, în localitatea Baloteşti, judeţul Ilfov, iar prin exercitarea de violenţe a întreţinut acte sexuale cu aceasta. Cauza investigată de ofiţerul Gică Ştefănache avea ca obiect infracţiunile de viol, violare de domiciliu şi distrugere săvârşite de Nicolae Vlad.