„Aceasta a fost cea de-a treia întrevedere a noastră în cadrul consultărilor pe care le desfășurăm la ordinul președinților ambilor țări. Întrevederea s-a desfășurat într-o atmosferă deschisă, constructivă. Părțile au confirmat atașamentul lor față de scopul comun: să contribuie la nivel maxim la soluționarea problemelor legate de îndeplinirea acordurilor de la Minsk”, a spus Karasin.
Potrivit oficialului rus, în timpul consultărilor au fost abordate toate punctele acordurilor de la Minsk. ‘Realizarea fiecăruia dintre aceste puncte are nevoie de un impuls suplimentar și intenționăm să continuăm eforturile corespunzătoare în toate formatele existente, inclusiv Grupul de contact și ‘Cvartetul Normandia”, a subliniat diplomatul rus, precizând că este necesar să se obțină îndeplinirea acordurilor de la Minsk în toate domeniile: securitar, economic, umanitar și politic.
Statele Unite ar putea livra arme Ucrainei pentru a-i combate pe separatiştii proruşi
Întrebat despre oportunitatea creării de noi formate de consultări pe marginea reglementării situației din Ucraina, cu participarea SUA, Grigori Karasin a subliniat că „principalul obiectiv constă acum nu în căutarea de noi formate, ci în a le utiliza pe cele care există deja”.
În acest context, el a calificat drept „extrem de util” actualul mecanism de consultări la nivel de miniștri de externe adjuncți, creat la solicitarea președinților rus și american. ‘Am convenit să avem o nouă întrevedere până la sfârșitul lunii în curs. Locul și ziua exacte vor fi convenite ulterior’, a mai spus Karasin.
Săptămâna trecută, subsecretarul american Victoria Nuland declara, într-un interviu acordat postului de radio Eho Moskvî, că discută periodic cu ministrul-adjunct al afacerilor externe al Rusiei, Grigori Karasin, despre pașii practici care ar trebui întreprinși pentru ca Washingtonul să-și întărească influența asupra Kievului, iar Moscova asupra separatiștilor din estul Ucrainei.