Administraţia Fondului de Mediu: Taxa de reciclare a ambalajelor există de 13 ani

Administraţia Fondului de Mediu afirmă că taxa de ambalaj este reglementată de 13 ani, în conformitate cu directivele europene. Patronatele și sindicatele din industria alimentară ameninţă cu proteste în legătură cu problemele generate de obligațiile pe care producătorii trebuie să le respecte, în sensul achitării unei penalități de 2 lei pentru fiecare kilogram de deșeu de ambalaj necolectat și nereciclat.
Filip Stan
07 feb. 2016, 12:03
Administraţia Fondului de Mediu: Taxa de reciclare a ambalajelor există de 13 ani

Firmele care pun pe piață ambalaje nu plătesc sancțiuni la Fondul pentru Mediu, ci taxe sub forma unor contribuții pentru nerealizarea obiectivelor de valorificare sau reciclare, precizează Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), citat de Agerpres.

„Operatorii economici care pun pe piața națională ambalaje nu plătesc sancțiuni la Fondul pentru Mediu, ci taxe sub forma unor contribuții pentru nerealizarea obiectivelor de valorificare/reciclare. Aceste taxe se plătesc în urma depunerii unor declarații lunare pe propria răspundere ce se procesează în permanență. Începând cu data de 25 ianuarie 2016 se procesează declarații aferente lunii decembrie 2015. Această activitate se va încheia în cursul lunii februarie, urmând ca datele aferente lunii decembrie 2015 să fie centralizate în luna martie. Aceste taxe se plătesc în urma depunerii unor declarații lunare pe propria răspundere, ce se procesează în permanență”, menționează AFM.

Pe de altă parte, instituția aflată în subordinea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a precizat că „activitatea de valorificare/reciclare a deșeurilor de ambalaje este reglementată de 13 ani”, iar „aceasta se va desfășura în continuare prin prisma țintelor asumate de țara noastră prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeană”.

Citeşte şi: Alimentele s-ar putea scumpi cu 30%. Negocierile dintre producători şi Ministerul Mediului au eşuat

AFM notează, de asemenea, că nu deține informații privind situația la zi a operatorilor economici autorizați de către autoritatea publică centrală pentru protecția mediului pentru preluarea responsabilității.

România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, în ceea ce privește deșeurile, are de îndeplinit, conform prevederilor Directivei nr. 2004/12/CE privind ambalajele și deșeurile de ambalaje ce modifică Directiva nr. 94/62/CE, o serie de obiective. Astfel, până în anul 2020 trebuie să reutilizeze și să recicleze minimum 50% din masa totală a cantităților de deșeuri, cum ar fi: hârtie, metal, plastic, sticlă provenind din deșeuri menajere și, după caz, provenind din alte surse, în măsura în care aceste fluxuri de deșeuri sunt similare deșeurilor care provin din deșeurile menajere.

De asemenea, să atingă, până în anul 2020, un obiectiv de 60% de valorificare a deșeurilor de ambalaje din total ambalaje introduse pe piața națională.

În același timp, România are un obiectiv de colectare a deșeurilor electrice și electronice din total echipamente electrice și electronice introduse pe piața națională, de 40%, din 1 ianuarie 2016, de 45% din 1 ianuarie 2017, și de 65% din 1 ianuarie 2021.

Directiva europeană privind ambalajele și deșeurile de ambalaje este transpusă în legislația românească prin HG nr. 621/2005 privind gestionarea ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje. Conform prevederilor acestui act normativ, agenții economici responsabili își pot realiza obligațiile de valorificare/reciclare în mod individual sau prin operatori economici ce preiau responsabilitatea realizării acestora.

Potrivit AFM, în scopul conformării agenților economici, s-a prevăzut în OUG 196/2005 privind Fondul pentru mediu, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 105/2006, o contribuție de 2 lei/kg, datorată de către operatorii economici care introduc pe piața națională bunuri ambalate, care distribuie pentru prima dată pe piața națională ambalaje de desfacere, și de către operatorii economici care închiriază, sub orice formă, cu titlu profesional, ambalaje, pentru diferența dintre cantitățile de deșeuri de ambalaje corespunzătoare obiectivelor minime de valorificare sau incinerare în instalații de incinerare cu recuperare de energie și de valorificare prin reciclare și cantitățile de deșeuri de ambalaje efectiv valorificate sau incinerate în instalații speciale, cu recuperare de energie și valorificate prin reciclare.

Patronatele și sindicatele din industria alimentară au anunțat, la jumătatea săptămânii, că vor picheta în data de 9 februarie sediul Ministerului Mediului, ca urmare a problemelor generate de obligațiile pe care producătorii trebuie să le respecte, în sensul achitării unei penalități de 2 lei pentru fiecare kilogram de deșeu de ambalaj necolectat și nereciclat.

Protestul va avea loc în Piața Constituției, începând de la ora 11,00, iar potrivit organizatorilor la acțiune sunt așteptate peste 2.500 de persoane.

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristina Pașca Palmer, a declarat, în data de 3 februarie, după ședința săptămânală de Guvern, referitor la scandalul reciclării ambalajelor, că va avea loc o întâlnire tehnică între ministere și discuții cu producătorii în vederea identificării unor soluții pe acest subiect.

Potrivit oficialului, un număr de 20.000 de contribuabili și-au depus declarațiile până la termenul legal, de 25 ianuarie 2016, fiind colectați astfel peste 130 milioane de lei la Fondul de Mediu, față de 8 milioane de lei, anul trecut.

DailyBusiness
Cine este Călin Georgescu, candidatul de pe TikTok. Care sunt acuzațiile grave împotriva lui
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Rezultate oficiale vot diasporă – alegeri preşedintele României! Diferenţă colosală Lasconi – Ciolacu la numărarea voturilor românilor din străinătate
Capital.ro
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Playtech.ro
Călin Georgescu, TikTok, ratarea bulelor și, mai ales, a...
DailyBusiness
Cutremur în politică! EXIT-POLL la alegerile prezidențiale 2024. Ciolacu și Lasconi, pe primele locuri
Adevarul
Ucrainenii au lovit un sistem avansat de apărare antiaeriană în Kursk. Rușii îl foloseau în alt scop
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
BREAKING! Nicolae Ciucă a demisionat după DEZASTRU
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
StirileBZI
Produsul controversat consumat în Postul Crăciunului 2024! Poate cauza pierderi de memorie
Prosport.ro
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
stirilekanald.ro
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
substantial.ro
Marcel Ciolacu conduce în alegerile prezidențiale conform rezultatelor parțiale oficiale
MediaFlux
REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE! Răsturnare TOTALĂ de SITUAȚIE la VOT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
VIDEO: Traian Băsescu a așteptat zeci de minute la coadă, la vot, apoi „și-a luat-o” de la șeful de sală. Băsescu: „Ce ai? Ești nervos?”