Vizita premierului Victor Ponta la Sarmizegetusa Regia a fost interpretată ca un abuz de putere având în vedere faptul că monumentul UNECO nu este accesibil turiştilor în această perioadă a anului.
„În ciuda tuturor comentariilor apărute în presa şi în mediul virtual, vizita premierului Victor Ponta nu a fost una turistica. Este adevărat că prin regulamentul de vizitare accesul turiştilor este restricţionat pe perioada de iarnă, din mai multe motive, dar nu încape în discuţie accesul unei persoane angrenate direct în gestionarea unei situaţii pe care alte guvernări au lăsat-o de izbelişte zeci de ani. Vorbim aici de Primul Ministru al României care şi-a pus semnătura pe hotărârea prin care Sarmizegetusa Regia este dată în administrare Consiliului Judeţean Hunedoara. Această vizită o doream cu toţii încă de acum un an. A fost planificată din luna octombrie şi a fost confirmată la sfârşitul lunii noiembrie”, susţine Vladimir Brilinsky, şeful Administraţiei Sarmizegetusa Regia.
Fostul premier Emil Boc a fost, şi el, în vizită la Sarmizegetusa Regia, însă evenimentul a contat doar ca ştire de presă pentru o zi. „Având experienţa altor vizite la nivel înalt cu alaiuri şi protocoale, din care nu s-a înţeles nimic cu grupuri de primari şi directori care cereau, fiecare altceva nelegat de Sarmizegetusa şi nu s-au concretizat lucruri benefice pentru monument, s-a decis ca această vizită să fie una discretă fără surle şi fanfare, în care, cu răbdare şi în linişte, să se poată vorbi despre problemele care există nu numai la Sarmizegetusa Regia, ci şi în celelalte cetăţi dacice, incluse în patrimoniul UNESCO. Obiectivul propus, cred ca a fost realizat, iar contactul pe care premierul l-a avut cu situl a fost unul benefic. Problemele importante care s-au discutat au fost legate de darea celorlalte cetăţi în administrare, de reglementarea diferendelor dintre fondul forestier şi monumente, de finanţarea cercetărilor arheologice dar în special de conservarea monumentelor şi nu în ultimul rând, cele legate de administrarea în sine care trebuie să aducă starea acestei zone cât mai aproape de normalitatea unui loc de o asemenea importanţă turistică şi ştiinţifică”, a mai spus Brilinsky.