Administraţia Naţională Apele Române face apel la populație să economisească resursele de apă și să apeleze inclusiv la folosirea/stocarea apei din surse alternative, cum ar fi cea de ploaie, astfel încât apa potabilă să ajungă tuturor. În continuare sute de localități primesc apă restricționat.
Rezerva de apă a României este în scădere a anunțat Anamaria Agiu reprezentant Apele Române.
”De la începutul lunii iulie am început să facem recomandări pentru folosirea în mod rațional a apei și economisirea ei. Orice variantă pe care oamenii o găsesc este importantă, chiar și în propria gospodărie dacă găsim metode să economisim apa este foarte bine.
O reducere cu 10% a consumului de apă se traduce în mii și milioane de metri cubi de apă.
Avem în acest moment o rezervă de 3,03 miliarde de metri cubi de apă în principalele 40 de lacuri de acumulare, în scădere față de începutul lunii iulie însă este suficientă pentru localitățile mari care se alimentează în regim centralizat.
Coeficientul de umplere a ajuns la 70% față de începutul lunii iulie când era de 80%. Împreuna cu reprezentanții Hidroelectrica vom reuși până la final de august să menținem un coeficient de umplere de peste 60%.
Comisia europeană a recomandat inclusiv reutilizarea apelor uzate pentru irigații, deci iată că se caută soluții și când avem posibilitatea să stocăm apa de ploaie, această economie este extrem de importantă pentru perioada în care ne aflăm” a explicat la Antena 3, Anamaria Agiu.
Aproape jumătate din Europa este ameninţată de secetă, potrivit unui raport realizat de Centrul Comun de Cercetare (JRC) din cadrul Comisiei Europene.
Seceta din Europa pare să fie cea mai gravă înregistrată în ultimii cel puţin 500 de ani, avertizează Comisia Europeană.
Până în 10 august, aproape jumatate din teritoriul Europei a atins un nivel de alertă pentru secetă, în timp ce 17% dintre regiunile monitorizate se află sub incidenţa unei alerte de nivel maximal, afirmă autorii raportului.