Potrivit ANP, dintr-un total de 32.193 de persoane aflate în detenţie în penitenciarele din România, la data de 16 mai 2014, aveau drept de vot un număr de 27.027 de persoane.
Restul de 5.166 de deţinuţi, aici fiind incluşi şi minorii, nu au drept de vot, în urma interdicţiilor impuse de instanţele de judecată.
Reprezentanţii ANP au precizat că în fiecare penitenciar vor fi organizate secţii de votare, unde persoanele privative de libertate îşi vor putea exercita dreptul la vot.
Totodată, la dispoziţia persoanelor arestate preventiv, cărora nu le-a fost suspendat dreptul de a vota, pot fi puse urne mobile, iar în cadrul centrului de detenţie va fi amenajată o sală care să asigure secretul votului, potrivit MAI.
Urna mobilă şi numărul de buletine de vot se stabilesc pe baza cererilor formulate de către persoanele arestate preventiv sau deţinuţii care doresc să voteze.
Potrivit MAI, votul poate fi exprimat şi de persoanele anchetate sau reţinute pentru 24 de ore, dacă doresc să-şi exercite acest drept.
Directorii penitenciarelor în a căror custodie se află mai mult de 400 de persoane private de libertate, cu drept de vot, pot defalca şi depune cererile de votare prin intermediul urnei speciale la mai multe secţii de votare din proximitatea penitenciarelor, stabilite prin decizie a BEJ sau a biroului electoral al sectorului, informează BEC.
În ziua votării, directorul penitenciarului sau al locului de deţinere, după caz, permite accesul echipei biroului electoral al secţiei de votare care se deplasează cu urna specială şi cu o ştampilă cu menţiunea ‘VOTAT’, buletine de vot şi timbre autocolante necesare pentru a se efectua votarea, în spaţiul anume amenajat pentru votare, care trebuie să beneficieze de dotări minime pentru asigurarea secretului votului. Deţinuţii pot vota numai în baza unui act sau document de identitate valabil. În acest sens, directorul penitenciarului sau al locului de detenţie, după caz, îi eliberează temporar, numai pentru exercitarea dreptului de vot, actul sau documentul de identitate valabil aflat în dosarul individual.