Omar Hayssam a fost predat Poliţiei Române, vineri dimineaţă, fiind dus în Arestul Poliţiei Capitalei. Reprezentanţii ANP au spus că Omar Hayssam ar putea fi dus în Penitenciarul Rahova, dar au precizat că până la acest moment nu au primit nicio informare în acest sens, potrivit Mediafax.
În momentul în care va fi dus în penitenciar, Omar Hayssam va sta 21 de zile la Secţia de carantină a unităţii de detenţie, pentru a fi evaluat şi supus unei investigaţii medicale. Ulterior, Omar Hayssam va fi transferat pe o secţie specială de arestare preventivă.
VEZI ŞI: Marie Jeanne Ion, despre reţinerea lui Omar Hayssam: Era să mor în 2005, aş vrea să ştiu de ce
Potrivit articolului 13 din Legea 275/2006 privind executarea pedepselor, „în secţiile de arestare preventivă din penitenciare pot fi deţinute numai persoanele condamnate printr-o hotărâre definitivă la o pedeapsă privativă de libertate, care sunt cercetate în stare de arest preventiv în altă cauză, precum şi persoanele arestate preventiv aflate în judecată”.
După ce va primi decizii definitive în toate dosarele, se va stabili în ce regim îşi va executa Omar Hayssam pedeapsa şi în ce penitenciar.
Pentru că acesta are o condamnare de 20 de ani de închisoare pentru implicarea în răpirea lui Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian, ar putea executa pedeapsa în regim de maximă siguranţă.
Potrivit legii, regimul de maximă siguranţă se aplică iniţial persoanelor condamnate la pedeapsa detenţiei pe viaţă şi celor condamnate la pedeapsa închisorii mai mare de 15 ani.
Reprezentanţii ANP au precizat că, după ce va fi condamnat definitiv, Omar Hayssam va fi transferat în penitenciarul din apropierea locului în care domiciliază familia acestuia.
În situaţia în care deţinutul este din Bucureşti şi trebuie să execute o pedeapsă în regim de maximă siguranţă, poate fi încarcerat în Penitenciarul Bucureşti Rahova.
CITEŞTE ŞI: Ponta, despre arestarea lui Hayssam: Serviciile şi ministerele au muncit, Preşedinţia a dat comunicat
Omar Hayssam a fost predat Poliţiei Române, vineri dimineaţă, a anunţat purtătorul de cuvânt al şefului statului, Bogdan Oprea, precizând ulterior că acesta se află în arestul Poliţiei, fiind predat poliţiştilor la ora 6.40.
„Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, mulţumeşte instituţiilor şi ofiţerilor implicaţi în această amplă operaţiune, care, timp de mai bine de 5 ani, au urmărit cu tenacitate să-l aducă în ţară pe domnul Omar Hayssam pentru ispăşirea pedepsei”, se arăta în comunicatul transmis vineri dimineaţă de Administraţia Prezidenţială.
Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a declarat că Omar Hayssam a fost dus în Arestul Poliţiei Capitalei, precizând că nu poate da amănunte privind operaţiunea de aducere în ţară a sirianului şi nici de unde a fost adus acesta.
În martie 2005, jurnaliştii Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian au fost răpiţi la Bagdad.
În 5 aprilie 2005, Omar Hayssam a fost reţinut şi, deşi Preşedinţia anunţa atunci că este acuzat de implicare în răpirea jurnaliştilor Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian, la Bagdad, el a fost arestat preventiv pentru infracţiuni economice, într-un alt dosar.
La aproape un an şi o lună de la plasarea lui în arest, instanţa a acceptat să îl elibereze, din motive medicale, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care ceruse şi arestarea sirianului.
În 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din România la bordul unei nave. Fuga acestuia a determinat revocarea din funcţii a şefilor SRI, SIE şi DGIPI, Radu Timofte, Gheorghe Fulga şi Virgil Ardelean, dar şi a procurorului general al României Ilie Botoş.
Omar Hayssam a fost dat în urmărire generală la nivel naţional şi internaţional, în baza unui mandat de arestare preventivă emis în lipsă de către Curtea de Apel Bucureşti, în iulie 2006.
În 2008, Omar Hayssam a fost condamnat, în lipsă, la 20 de ani de închisoare pentru implicare în răpirea celor trei jurnalişti, cazul acestuia constituind o premieră în România.
Preşedintele Traian Băsescu declara, în 9 februarie 2011, la TVR, că Omar Hayssam „este bine-merci” şi nu mai are cancer. Preşedintele preciza că partea română ştie unde se află acesta, pentru că este subiect de discuţie cu partea siriană. „Ştim precis şi unde este, şi e bine-mersi, sănătos, nu are nici urme de cancer, nu mai e plin de metastaze, cum era când l-a operat unul din medicii faimoşi ai patriei”, spunea atunci Băsescu.