Administraţia Prezidenţială avertizează: Politicile actuale ale Guvernului fac mai brutală scăderea economiei după apariţia unei crize

Creşterea produsului intern brut (PIB) al României din prezent se bazează pe politici prociclice, care accelerează scăderea economiei după o criză financiară, în condiţiile în care România a avut, după criza din 2008, cel mai rapid avans al datoriei publice din rândul ţărilor membre Uniunii Europene (UE), iar aderarea la zona euro nu trebuie să se facă după ce ”devenim pe deplin europeni”, cele două procese putând merge în paralel şi susţinându-se în paralel, a declarat joi consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu, în cadrul conferinţei Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), organizată de ELEC România şi Finmedia, cu sprijinul Guvernului României şi a Băncii Naţionale a României (BNR).
Filip Stan
18 mai 2017, 08:17
Administraţia Prezidenţială avertizează: Politicile actuale ale Guvernului fac mai brutală scăderea economiei după apariţia unei crize

Economia românească a crescut în primul trimestru al acestui an cu 5,7%, pe serie brută, faţă de aceeaşi perioadă din 2016, arată primele estimări publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS), care depăşesc semnificativ prognozele analiştilor. Mai mulţi economişti şi-au exprimat îndoiala asupra sustenabilităţii asupra acestei evoluţii şi au avertizat asupra pericolului creşterii deficitelor şi a inflaţiei.

Acest avans se bazează pe politici prociclice, care au accelerat consumul şi care fac mult mai grea revenirea economiei în cazul unei crize financiare, a avertizat Marinescu.

”În primul rând, dacă ar trebui să învăţăm ceva din criza economică recentă, ar fi, cel mai probabil, ideea că politicile pro-ciclice, de care şi România s-a lăsat sedusă, fac mai brutală căderea şi mai dureroasă redresarea. De aceea este important să discutăm deschis, dacă şi pentru ce merită să facem deficite mari tocmai atunci când ne merge bine din punct de vedere economic, în loc să ne păstrăm spaţiu fiscal pentru „vremurile grele”, când expansiunea economică se va epuiza”, a declarat Marinescu.

El a atras atenţia că România este ţara care a înregistrat, în perioada post-criză, cea mai rapidă creştere a datoriei publice dintre toate ţările UE. Faţă de anul 2008, datoria publică a crescut de circa 3,5 ori, deci cu peste 45 de miliarde de euro în ultimii 8 ani, arată News.ro.

Consilierul prezidenţial a asubliniat că România trebuie să respingă exemplul ţărilor care au ales o creştere economică bazată pe deficite mari.

”Cifrele arată că aproape întreaga creştere economică din ultima perioadă se bazează pe aportul consumului, fapt explicabil pe fondul politicilor pro-ciclice, care susţin cererea agregată prin scăderea impozitării indirecte şi creşterea cheltuielilor salariale”, a spus Marinescu.

Acesta a atras atenţia că, deşi datele oficiale arată un avans de peste 5% al economiei, prognozele europene estimează o creştere de circa 4%.

”Cum procedăm, optăm pentru politici facile, care oferă în general beneficii pe termen scurt, sau alegem politici corecte, care înseamnă beneficii durabile, dar şi unele costuri? De aceea, este important să înţelegem cât din politica economică este doar politică şi cât este economie. România are nevoie de ţinte înalte, care să mobilizeze energiile reformiste”, a spus consilierul prezidenţial.

În privinţa aderării la zona euro, Marinescu consideră că România nu trebue să aştepte până va îndeplini, în totalitate, toate standardele acestei zone, tocmai adoptarea monedei unice susţinând acest proces.

”În privinţa euro, de exemplu, consider că nu trebuie să aşteptăm până vom deveni pe deplin „europeni”, prin convergenţă reală şi în sens cultural-instituţional, şi abia apoi să adoptăm moneda comună. Aceste procese merg împreună şi se susţin reciproc”, a afirmat Marinescu.

În acest context, candidatura la OCDE este un excelent cadru, fiind o afiliere prin care România îşi asumă angajamente pe termen lung, a subliniat consilierul prezidenţial.

”Ideea nu este adera la încă o organizaţie, şi de a face parte dintr-o ligă de elită la nivel global. Procesul de aderare oferă o imagine clară a situaţiei din prezent si testează implementarea parametrilor OCDE în plan administrativ”, a spus Marinescu.

El a subliniat că, la nivel european, fenomenul integraţionist va câştiga tot mai mult teren, în ciuda unor pusee de naţionalism şi populism, OCDE având un rol foarte important în cooperarea economică pe plan global. În plus, aspiraţiile statelor de aderare trec prin filtrul unei alegeri care trebuie făcute între independenţă şi interdepedenţă. Marinescu a subliniat că a fi în afara zonei euro nu înseamnă o independenţă mai mare pentru România.

”De exemplu, a fi în afara zonei euro nu mai înseamnă şi deplina independenţă a politicii monetare, de vreme ce suntem, aproape ombilical, interdependenţi faţă de piaţa comună, prin comerţul exterior, investiţii şi fluxuri de capital, precum şi prin obiective fiscal-bugetare. În acest sens, fie că luăm ca reper zona euro – integrată instituţional, fie OCDE – integrată aspiraţional, ne găsim, de fapt, în aceeaşi paradigmă a interdependenţei”, a afirmat Marinescu.

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Unde trebuie să pui litiera pisicii. Acesta este locul cel mai potrivit, se va simți în deplină siguranță
Capital.ro
A murit un mare actor. E o tragedie. Ne-a părăsit mult prea devreme: Te vom păstra în amintirea noastră
Playtech.ro
Pensionare în România cu 15 ani mai devreme, Ce s-a schimbat de la 1 ianuarie, cât trebuie să cotizezi
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
Cum ar arăta lumea după ce China ar cuceri Taiwanul. America umilită, Beijing impune o nouă ordine mondială
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Negreala și arsura de pe ceaun dispar rapid: Soluția perfectă
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Ce pensie primește un român care a muncit 15 ani! Diferența pe care o acoperă statul
Cancan.ro
Ramona Olaru, cu totul la vedere în parcare! Imagini bomba de paparazzi GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Fericire pentru Elena Udrea. Vestea minunată primită direct în închisoare. Alexandrov i-a confirmat totul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Vin banii de la stat pentru pensionari! Cine primește sumele pe cardul de energie în 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este primarul care folosește un stilou cu cerneală verde, așa cum făcea Florian Coldea, pentru a semna acte oficiale