Administraţia Prezidenţială: Iohannis nu poate să zboare cu aeronave de linie. Ce dotări va avea avionul preşedintelui

Administraţia Prezidenţială explică de ce are preşedintele nevoie de avion. Sunt chestiuni de securitate, de protocol dar şi de costuri, scrie în răspunsul Preşedinţiei. Guvernul va aloca banii pentru cumpărarea aeronavei.
Filip Stan
15 iun. 2016, 16:49
Administraţia Prezidenţială: Iohannis nu poate să zboare cu aeronave de linie. Ce dotări va avea avionul preşedintelui

La începutul anului Ministerul Transporturilor a demarat procedurile pentru a achiziţionarea unei aeronave pentru primul om în stat. Klaus Iohannis este cel care va stabili bugetul alocat de Guvern pentru avion.

Citeşte şi:  Klaus Iohannis va avea avion nou. Guvernul a demarat procedurile pentru achiziţionare
 
TAROM este prea scump pentru Klaus Iohannis. „Aceste penalitati, adaugate de TAROM in factura finala, reprezinta cheltuieli financiare conexe determinate de modificarile facute de companie pentru pozitionari/repozitionari aeronave, anulari si modificari capacitate, rambursari, DBC (Denied Boarding Compensation), precum si o marja comerciala contractuala de 5% din valoarea contractului.

Astfel, prin acest mecanism, se genereaza incertitudine privind posibilitatea efectuarii deplasarii, dar mai ales disfunctionalitati in privinta costurilor pe care le suporta beneficiarul in final.

In fapt, avand in vedere imposibilitatea suprapunerii programului de lucru al TAROM cu  agenda de vizite oficiale care presupun efectuarea de zboruri speciale, se ajunge in situatia in care costurile unor deplasari catre locatii identice, pe coordonate similare, variaza semnificativ si pot depasi cu mult valoarea normala pentru calatoria respectiva”, explica Administratia Prezidentiala.

Iata si un exemplu:

La participarea presedintelui Klaus Iohannis la Consiliul European din 19-20 martie 2015, la Bruxelles, inchirierea avionului de la TAROM a costat 355.353 de lei.

    cheltuieli cu realizarea efectiva a zborului – 280.546 lei;
    marja contractuala de 5% – suma de 14.027 lei;
    cheltuieli financiare suplimentare – 60.780 lei.

Practic 74.807 de lei (21% din total) ar fi fost economisiti in cazul in care Romania ar fi avut o aeronava prezidentiala. In plus, avionul nu ar fi folosit doar de presedinte, ci si de premier si alti inalti demnitari, mai precizeaza Administratia la solicitarea Ziare.com.

„Economiile pe care le poate realiza fiecare institutie publica beneficiara sunt substantiale si pot ajunge chiar si pana la 40-50% din costul total al unei curse, in functie de perioada, durata deplasarii, precum si de distantele parcurse de aeronavele speciale”, mai sustine Cotroceniul. 

De ce nu poate zbura cu aeronavele de linie

Premierul Ciolos a surprins de mai multe ori folosind avioane de linie, in special pe rute europene, dar chiar si pana in SUA. Astfel, multe voci s-au intrebat de ce nu face si presedintele la fel, pentru a economisi banii bugetului.

Administratia Prezidentiala ne-a prezentat motivele care nu permit deplasarea lui Iohannis cu zboruri comerciale.

In primul rand, avionul trebuie verificat tehnic, cu cel mult 24 de ore inainte de decolare, printr-un „zbor de control si evaluare”.

„Aceasta activitate nu poate fi executata la zborurile comerciale de linie, mai ales daca operatorul aerian este extern”, explica Administratia.

Apoi, trebuie efectuat controlul tehnic antiterorist al bagajelor si al aeronavei si verificarea persoanelor de la bord, lucru imposibil in cazul unui zbor comercial.

„Intr-o aeronava de linie, exista probabilitatea de aparitie a unui incident de securitate, avand in vederea numarul si diversitatea pasagerilor aflati la bord. La un zbor executat cu o aeronava speciala, persoanele care se afla la bord sunt cunoscute, verificate si controlate corespunzator”, subliniaza Presedintia.

Apoi, exista si problema dotarilor: „o aeronava de linie nu poate sa aiba dotarile necesare asigurarii securitatii (comunicatii criptate, spatiu pentru depozitare armament etc.) „.

Presedintele are nevoie sa poata comunica cu institutiile tarii, aspect inacceptabil avand in vedere responsabilitatea: „Daca demnitarul se afla intr-o aeronava de linie, angajat intr-un zbor (care poate fi si de 10 ore), iar in tara apare o situatie exceptionala, nu va exista posibilitatea informarii si luarea deciziilor corespunzatoare”.

Totodata, Administratia precizeaza ca dintre toti operatorii romani doar TAROM poate raspunde acestor exigente si aspecte legale.

Nu numai pasagerii, ci si personalul avionului sunt controlati: „in ceea ce priveste echipajul de zbor (piloti) si cel de cabina (insotitori de bord), avand in vedere situarea acestora in proximitatea demnitarului, trebuie luate in considerare aspecte profesionale (experienta, pregatirea, capacitatea de a gestiona situatii anormale, de urgenta sau situatii de criza), dar si de securitate (informatii clasificate etc.) „.

Iar pe langa toate acestea, e de luat in calcul si reprezentarea tarii. La vizitele oficiale si de stat exista anumite protocoale, seful statului e intampinat cu covor rosu, cu garda de onoare, ceea ce ar fi imposibil in cazul unui zbor comercial.

Acum, la nivelul Guvernului s-a pus in miscare infiintarea unei comisii speciale care se va ocupa de achizitionarea aeronavei speciale. Si Presedintia are un loc la masa in aceasta comisie, Cotroceniul urmand sa fie reprezentat de George Vladimir Duhan, consilier de stat si sef al Departamentului Managementul Resurselor.

Administratia ne-a precizat ca nu are cerinte speciale in ce priveste modul in care ar trebui sa arate avionul prezidential, insa trebuie sa asigure toate cele descrise mai sus.

„Practica europeana este sa existe flotile cu 3 pana la 5 aeronave, practica europeana de la care nu putem sa ne abatem. O sa vedem, pentru ca noi suntem mai zgarciti ca ceilalti si probabil ca vom avea mai putine”, explica ministrul Transporturilor Dan Costescu, atunci cand a anuntat infiintarea comisiei speciale.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. Marele adevăr s-a aflat. Legătura secretă cu Vladimir Putin și Dmitri Medvedev
Playtech.ro
Cum vor circula tramvaiele și autobuzele în Noaptea de Revelion. Program STB de 31 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Ovidiu Ioanițoaia cere bani de operație. Înșelăciunea cu care hackerii păcălesc oamenii din agenda jurnalistului
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Începe de mâine. Iadul alb pune stăpânire pe România
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a înlemnit. A făcut chiar el anunțul tulburător: Va muri sigur, în curând!
StirileBZI
Aceste taxe se dublează din ianuarie 2025! Cine trebuie să plătească 3.500 de lei la stat
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Tragedie în lumea snowboardului: Sophie Hediger, victima unei avalanșe în Elveția
MediaFlux
LOVITURĂ pentru MILIOANE de ROMÂNI de la 1 IANUARIE! Majorări DE 25%
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători