UPDATE Președintele american Donald Trump și-a justificat marți decizia de a pune capăt programului DACA – ce le permitea imigranților ilegali ajunși în SUA când erau minori să nu fie expulzați – prin necesitatea de a da ”prioritate” lucrătorilor americani și l-a acuzat pe predecesorul său Barack Obama că a adoptat acest program fără acordul Congresului, relatează agențiile AFP și Reuters.
”Nu putem avea o reformă principială a imigrației dacă ramura executivă poate rescrie sau anula legi federale după bunul plac”, a menționat Trump într-o declarație, făcând referire la decizia luată în anul 2012 de Obama privind instituirea programului DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals), în baza căruia circa 800.000 de copii imigranți ilegali — cunoscuți și sub numele de ”Dreamers” — erau protejați de expulzare și aveau șansa să studieze sau să lucreze în Statele Unite.
Trump a subliniat în declarația sa că ”trebuie să ne amintim că și tinerii americani au vize”, făcând astfel aluzie la ”Dreamers” (visători). ”Prioritatea noastră majoră în reforma sistemului de imigrație este să creștem ocuparea forței de muncă, a salariilor și securității lucrătorilor americani și familiilor lor”, a explicat el.
”Nu doresc pedepsirea copiilor, care cei mai mulți sunt acum adulți, pentru acțiunile părinților lor. Dar trebuie să recunoaștem de asemenea că suntem o națiune a oportunității pentru că suntem o națiune a legii”, a indicat el mai departe, promițând că va aborda în continuare ‘cu inima’ această chestiune.
Începând de marți, nicio nouă cerere din cadrul programului DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals) nu va fi examinată, a anunțat ministrul justiției, Jeff Sessions.
”Nu-i putem accepta pe toți cei care ar dori să vină aici, pur și simplu aceasta e situația”, a afirmat Sessions, denunțând decizia luată în mod ”unilateral” de Barack Obama în 2012.
Soarta celor care beneficiază deja de acest statut, cunoscuți sub numele de ”Dreamers”, nu va fi afectată însă până la data de 5 martie 2018, termenul de șase luni fiind acordat Congresului de administrație pentru a legifera în materie.
Cu toate acestea, un compromis în Congres pare departe de a fi atins, după ani în care Washingtonul a fost divizat pe acest subiect.
Înființat în 2012 prin ordin executiv de președintele Obama, programul DACA își propunea să-i scoată la lumină pe copiii sosiți ilegal în SUA împreună cu părinții lor. Aproape 800.000 de persoane au beneficiat de acest program, care îi proteja pe participanți de expulzare și le permitea să studieze sau să lucreze în Statele Unite.