Administrator special Oltchim: În cel mult două luni am putea avea o decizie privind câştigătorul licitaţiei pentru active

O decizie privind câştigătorul sau câştigătorii licitaţiei pentru cele nouă pachete de active ale Oltchim ar putea fi luatăde creditorii societăţii în cel mult două luni, după ce consultanţii în procesulde vânzare vor realiza un raportde analiză a ofertelor şi după ce Comisia Europeană se va pronunţa asupra respectării principiului discontinuităţii, a declarat administratorul special al Oltchim, Bogdan Stănescu.
Filip Stan
12 iul. 2017, 06:08
Administrator special Oltchim: În cel mult două luni am putea avea o decizie privind câştigătorul licitaţiei pentru active

Pentru cumpărarea de active ale combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea, aflat în insolvenţă, au fost depuse în total nouă oferte.

Surse aproapiate procesului de privatizare au declarat, pentru News.ro, că opt oferte au fost depuse până joi, 6 iulie, ora 18.00, termenul limită pentru depunerea de oferte angajante, însă nicio ofertă nu a fost depusă din partea grupului germano-polonez PCC, acţionar minoritar al combinatului.

Cele opt oferte depuse până la termenul limită au venit de la Chimcomplex Borzeşti (controlat de omul de afaceri Ştefan Vuza), IPP, Louisiana Chemical (SUA), GFR Group (Gruia Stoica, care a făcut o ofertă pentru vagoanele deţinute de Oltchim), Aiotech, Dynamic SG Galaţi (care a mai cumpărat active de la Oltchim în 2013) şi BNS Group.

A noua ofertă fost depusă de către fondul de investiţii White Tiger, cu capitaluri americane şi britanice, cu circa 20 de minute după termenul limită, au declarat sâmbătă, pentru News.ro, surse aproapiate procesului de privatizare.

Ofertele pentru cumpărarea de active ale Oltchim au fost depuse electronic.

Sursele au precizat că, deşi a fost depusă după termenul limită, oferta ar putea fi acceptată în cazul în care este considerată suficient de atractivă.

Unele oferte sunt pentru mai multe pachete de active, în timp ce altele sunt pentru active separate, au precizat sursele.

Administratorul special a confirmat numărul de oferte, fără a dori să menţioneze numele ofertanţilor, şi a precizat paşii următori în procesul vânzării activelor.

„Noi avem nouă oferte, a noua depusă după termen. Avem obligaţia să le punem pe masa creditorilor, urmând ca ei să analizeze avantajele şi dezavantajele fiecărei oferte şi să decidă în consecinţă. Consultanţii ne vor face un raport privind analiza ofertelor depuse, pe ca îl vom înainta crediorilor societăţii”, a spus Stănescu, pentru News.ro.

După analiza consultantului, Comisia Europeana va trebui să se pronunţe asupra respectării principiului discontinuităţii economice.

News.ro a relatat, în 19 ianuarie, că firmele care vor cumpăra activele Oltchim ar putea contribui la rambursarea ajutorului de stat primit de către combinat, în cazul în care Comisia Europeană decide că ajutorul a fost acordat ilegal şi trebuie restituit, iar societatea Oltchim nu poate rambursa banii.

Informaţiile erau conţinute într-un document pregătit de consultantul selectat pentru privatizarea Oltchim, AT Kearney Management Consulting SRL, şi de administratorul judiciar BDO Business Restructuring SPRL, intrat în posesia News.ro.

Din această cauză, creditorii au acceptat să elimine riscul pentru cumpărători prin modificarea metodei de vânzare a Oltchim, „în sensul în care se va face ofertarea şi vânzarea activelor pe pachete de active funcţionale şi nu prin metoda trasferului activelor şi activităţii actuale pe Oltchim SPV, întrucât metoda iniţial aprobată nu observă, în opinia Uniunii Europene, principiul discontinuităţii economice, fapt care atrage riscul recuperării presupusului ajutor de stat de la cumpărător”, se preciza în document.

Administratorul special a precizat, pentru News.ro, că analiza consultanţilor va preciza dacă ofertele sunt conforme  – dacă cuprind scrisori de garanţie şi toate cerinţele vânzătorului -, după care urmează răspunsul Comisiei Europene şi decizia creditorilor.

„Într-o lună după răspunsul Comisiei Europene, creditorii se vor pronunţa asupra câştigătorului. O lună ar dura răsounsul Comisiei, o lună decizia creditorilor, deci maximum două luni până la o decizie privind câştigătorul. Apoi durează şase luni, după incheierea contractului, transferul proprietăţii”, a explicat Stănescu.

Decizia creditorilor depinde de conţinutul ofertelor.

„Dacă ofertanţii se dovedesc serioşi în oferta lor financiară, atunci creditorii ar putea să aprobe oferta cea mai bună, dând astfel şansa la o vânzare de succes a Oltchimului”, a mai spus administratorul special.

Vineri, Oltchim a transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB) un un anunţ în care a precizat că nouă investitori au depus oferte pentru activele combinatului, fără a da alte detalii.

Combinatul chimic Chimcomplex Borzeşti a anunţat joi dimineaţă că a depus, în ultima zi în care se pot depune oferte, ofertă pentru preluarea activelor Oltchim din Râmnicu Vâlcea, susţinând că vizează crearea unui gigant românesc în industria chimică.

Joi seară, producătorul polonez de produse chimice PCC Rokita, parte a grupului germano-polonez PCC, a notificat Bursa de Valori din Varşovia, pe care este listat, că nu a mai depus ofertă pentru preluarea activelor combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea.

Compania PCC Rokita este controlată de grupul PCC SE Duisburg, Germania, care deţine 84,16% din acţiuni.

PCC SE este, de asemenea, principalul acţionar minoritar al Oltchim, cu o participaţie de 32,3%, dar a participat în procesul de privatizare de la Oltchim prin filiala poloneză PCC Rokita.

Termenul limită de depunere a ofertelor angajante pentru vânzarea pachetelor de active ale combinatului Oltchim, aflat în insolvenţă, a fost prelungit de două ori, ultimul termen fiind 6 iulie, ora 18.00.

Oltchim a intrat în procedură de insolvenţă la 30 ianuarie 2013, iar consorţiul format din Rominsolv SPRL şi BDO Busines Restructuring SPRL a fost numit administrator judiciar.

În 2016, statul român a scos Oltchim la vânzare pe bucăţi, prin nouă pachete de active.

Strategia de privatizare presupune obţinerea unui preţ cât mai mare pentru creditori, arată un document realizat de consultantul selectat pentru privatizarea Oltchim, AT Kearney Management Consulting SRL, intrat în posesia News.ro.

„În cazul suprapunerii ofertelor pentru acelaşi activ / pachete de active din partea mai multor ofertanţi, de exemplu în cazul ofertanţilor ce depun oferte pentru mai multe active / pachete de active, diversele combinaţii de oferte vor fi comparate una cu alta cu obiectivul de a identifica combinaţia ce presupune cea mai mare valoare agregată”, se precizează în document.

Compania a înregistrat în primul trimestru al acestui an un profit net de 1,68 milioane euro, în creştere cu 76% faţă de perioada similară a anului trecut, şi o cifră de afaceri de 49,06 milioane euro, mai mare cu 30% comparativ cu primele trei luni ale anului trecut.

Ultimul an în care Oltchim a înregistrat profit din activitatea curentă a fost 2006.

DailyBusiness
Ilie Bolojan este noul lider PNL. Ce înseamnă asta pentru clasa politică
Spynews
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024. Toate informațiile despre cariera și familia lui
Bzi.ro
Andreea Marin a dezvăluit ce se întâmplă cu fiica sa, Violeta. Vedeta este copleșită de emoții!
Fanatik.ro
Ce conține șunca Pikok vândută în magazinele Lidl, de fapt. Are mereu un preț special, dar mulți români nici măcar nu citesc eticheta
Capital.ro
Final pentru Simona Halep. Ion Țiriac i-a dat verdictul care închide totul: „E de ajuns”
Playtech.ro
Cu cine a votat fiica Elenei Lasconi. Ce a declarat tânăra după ce mama ei l-a întrecut pe Ciolacu în turul I de alegeri
DailyBusiness
Marcel Ciolacu și-a dat demisia din PSD: „Voi rămâne interimar până la alegeri”
Adevarul
„Dacă nu găsim acum soluții și pentru electoratul anti-sistem, va fi și mai rău la viitoarele alegeri”. Avertismentul unui expert în comportament electoral
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău s-au despărțit din nou? Ce au făcut cei doi la câteva zile după scandalul de la vila afaceristului
Spynews
Iulia Vântur, imagine emoționantă alături de tatăl iubitului ei, Salman Khan. Ce relație apropiată are cu Salim Khan | FOTO
Evz.ro
Telefoanele care iti aduc o mică avere. Te poți îmbogăți!
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
kanald.ro
Prima reacție a lui David Popovici după turul I al alegerilor prezidențiale. Mesajul transmis de sportiv pentru tineri
Cancan.ro
Ce salariu are Călin Georgescu. Unde lucrează și cât câștigă pe lună, de fapt
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Dezvăluire șoc despre Călin Georgescu. Actorul Florin Zamfirescu aruncă bomba: Dispar toate!
StirileBZI
Se dau câte 375 de lei, pe lângă pensie! Decizia se aplică numai în luna decembrie
Prosport.ro
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
stirilekanald.ro
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de asta până acum
substantial.ro
Joe Biden grațiază curcanii Peach și Blossom pentru Ziua Recunoștinței
MediaFlux
DEZVĂLUIRI ȘOCANTE despre CĂLIN GEORGESCU! A RECUNOSCUT legătura cu RUȘII
Shtiu.ro
Cele mai bune glume după deliranta victorie a lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale
Puterea.ro
Angajaţii unei companii de stat au încasat salarii restante de aproape 30 de milioane de euro