Ei afirmă că Tohme R. Tohme, fostul manager al starului, şi-a însuşit sume considerabile, după ce l-a convins pe Michael Jackson să semneze o serie de contracte „lipsite de echitate”.
Acest proces a fost intentat după mai bine de un an de dispute aprinse între administratorii averii megastarului şi fostul manager al acestuia, care pretinde că are dreptul de a primi 15% din suma de 310 de milioane de dolari pe care fondul care administrează averea lui Michael Jackson a colectat-o după moartea cântăreţului.
Administratorii averii starului solicită recuperarea tuturor bunurilor şi a contractelor financiare ale cântăreţului şi afirmă că Thome nu are niciun drept asupra banilor administraţi de ei.
Printre aceste contracte, considerate a fi lipsite de echitate, se numără acela prin care s-a asigurat refinanţarea datoriilor lui Michael Jackson pentru a salva ferma Neverland, dar şi un contract prin care Tohme R. Tohme şi-a alocat o sumă considerabilă ce urma să fie plătită din veniturile aduse de cele 50 de concerte pe care megastarul trebuia să le susţină la Londra, începând din iulie 2009.
Tohme R. Tohme a fost managerul lui Michael Jackson în perioada ianuarie 2008 – martie 2009.
În documentele depuse, vineri, la tribunal, administratorii averii starului afirmă că Tohme l-a obligat pe Michael Jackson să îi plătească o sumă importantă doar pentru faptul că l-a prezentat pe cântăreţ conducerii unei companii care a reuşit să evite scoaterea la licitaţie a fermei Neverland. Prin acel contract, Tohme a primit 2,4 milioane de dolari.
Tohme a negociat cu starul şi în privinţa alocării unei „taxe de producător” în valoare de 100.000 de dolari pe lună, pentru concertele din turneul „This Is It” de la Londra, deşi Jackson a murit înainte de începerea acelui turneu.
Potrivit documentelor depuse vineri în instanţă, administratorii mai susţin că Tohme a vândut ilegal unor terţi drepturile asupra unor opere de artă create de Michael Jackson.
În iulie 2009, Tohme R. Tohme declara că a cedat peste 5 milioane de dolari fondului care administrează averea starului, pe care Michael Jackson îl înfiinţase pentru a-şi achiziţiona „o casă de vis” în Las Vegas.
În septembrie 2010, Tohme a solicitat peste 2,3 milioane de dolari de la acel fond, susţinând că este îndreptăţit să primească 15% din veniturile totale aduse de filmul „This Is It”, realizat pe baza imaginilor de la ultimele repetiţii efectuate de Michael Jackson în vederea concertelor de la Londra.
În caseta tehnică a acelui film, Tohme R. Tohme este menţionat în calitate de „consilier personal” al megastarului.
Michael Jackson a murit pe 25 iunie 2009, la vârsta de 50 de ani, în urma unei „intoxicaţii grave” cu propofol, un anestezic puternic utilizat în spitale şi în clinicile medicale, pe care starul îl folosea la domiciliu ca somnifer, cu complicitatea medicului Conrad Murray.
Găsit vinovat de ucidere involuntară, medicul Conrad Murray a primit pedeapsa maximă la sfârşitul lunii noiembrie, fiind condamnat la patru ani de închisoare. Potrivit presei americane, Conrad Murray ar putea fi însă eliberat după ispăşirea a doi ani din această pedeapsă, din cauza supraaglomerării sistemului penitenciarelor din statul California.