Această măsură ar transmite un semnal negativ în piaţă şi ar afecta pensiile private ale românilor, potrivit APAPR.
„Reducerea în premieră a contribuţiei de la procentul actual de 5,1% la 3,75% (în locul majorării la 6%, conform legii) transmite însă un semnal negativ, afectând viabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii private. Astfel, decizia se traduce în pensii private mai mici cu cel puţin 20% pentru viitorii pensionari şi potenţial mai scăzut de finanţare a afacerilor româneşti prin intermediul pieţei de capital”, se arată în comunicat.
Citeşte şi Reducerea contribuţiei la Pilonul II de pensii de la 5,1% la 3,75%, adoptată de Guvern
La sfârşitul lunii septembrie 2017 existau în România 7 milioane de participanţi la fondurile de pensii private Pilon II, iar suma acumulată în conturile lor este de 38 de miliarde de lei, din care câştigul total din investiţii este de peste 7 miliarde de lei.
„Peste un milion de participanţi au mai mult de 10.000 de lei în cont, iar valoarea medie a unui cont este de 5.500 de lei. Potrivit unor studii independente realizate de către instituţii precum OECD şi Better Finance, Pilonul II din România se situează în topul celor mai performante fonduri de pensii private din statele europene”, se arată în comunicat.
Citeşte şi Câţi bani pierd românii de la Pilonul II în fiecare an, de la 1 ianuarie