În februarie, Sierra Quadrant a anunţat că a propus creditorilor RADET să schimbe administratorul judiciar al regiei, Rominsolv, pentru că acesta ar refuza, în mod nejustificat, să implementeze soluţia optimă pentru ieşirea din insolvenţă a regiei. Acum, compania consideră necesară informarea opiniei publice şi a autorităţilor statului român cu privire la motivele care au stat la baza solicitării de înlocuire a Rominsolv.
„Precizăm că, în data de 07.03.2019, Adunarea creditorilor RADET a decis înlocuirea Rominsolv, iar în 08.03.2019 a fost depusă la instanţă cererea de înlocuire, care conţine motivele pe care le facem publice în prezentul comunicat. Pe parcursul ultimului an de zile, acţiunile Rominsolv de tergiversare a procedurii de insolvenţă în cazul Radet, întârziere ce afectează automat şi procesul de reorganizare a ELCEN, au conturat, din nefericire, preocuparea exclusivă a factorilor de decizie din cadrul Rominsolv de a încasa onorariul lunar pe o perioadă cât mai lungă”, se arată în comunicat.
Sierra Quadrant consideră că această abordare ar neglija complet rolul social de servire a interesului public pe care orice companie şi-l asumă din momentul în care decide să se implice într-un proces ce vizează o componentă a sistemului de securitate naţională.
„De aceea, fiind vorba de o infrastructură critică care influenţează buna desfăşurare a vieţii a milioane de cetăţeni români, considerăm că nicio motivaţie de ordin material nu poate justifica aceste acţiuni de tergiversare”, se arată în comunicat.
Compania consideră că Rominsolv s-a îndepărtat de la scopul procedurii de insolvenţă, acesta nefiind preocupat de maximizarea şanselor de recuperare a creanţelor de către creditori. Unul dintre motive îl reprezintă „depunerea unui plan de reorganizare a Radet care nu prevede sursele de finanţare a distribuirilor ce urmează a fi efectuate creditorilor, ceea ce riscă să determine neconfirmarea planului de reorganizare de către instanţa de judecată”, potrivit companiei.
În plus, administratorul Elcen atrage atenţia asupra inducerii „în eroare a principalilor creditori ai debitoarei Radet cu privire la intenţia de modificare a proiectului Planului de reorganizare a debitoarei Radet depus la data de 02.02.2018”.
Totodată, compania consideră că Rominsolv ar fi încălcat anumite atribuţii prin neluarea măsurilor legale de „a formula şi susţine acţiuni în justiţie pentru încasarea creanţelor în valoare de 974.322.008 de lei, datorate debitoarei Radet Bucureşti de către Municipiul Bucureşti”. Creanţele în cauză, dacă ar fi fost recuperate, ar fi putut constitui sursele de finanţare în cadrul unui plan de reorganizare a debitoarei Radet care să fie sustenabil din punct de vedere financiar, potrivit Sierra Quadrant.
În plus, compania atrage atenţia asupra încălcării „de către Rominsolv a dispoziţiilor legale privitoare la exercitarea dreptului de vot, în cadrul şedinţei Adunării creditorilor RADET din data de 22.02.2019, a dispoziţiilor legale privitoare la testul creditorului privat în ceea ce priveşte votul ELCEN şi al DGAMC şi a dispoziţiilor legale privitoare la exercitarea votului de aprobare a planului de reorganizare”.
Compania atrage atenţia că planul de reorganizare al ELCEN depinde de recupererea acestor datorii, iar, în final, întreg procesul de refacere a sistemului de termoficare din Bucureşti este „pus în pericol ca urmare a modului în care Rominsolv a înţeles că trebuie să-şi exercite atribuţiile”.
În ce priveşte soluţionarea în instanţă a solicitării de înlocuire, Rominsolv ar fi solicitat expres, în 8 martie, ca termenul pe care îl va fixa instanţa să fie stabilit peste două săptămani, întrucât „Gheorghe Piperea doreşte să participe personal la această înfăţişare, fiind însă împiedicat de starea de sănătate, potrivit declaraţiilor reprezentanţilor Rominsolv”.
„De aceea, apreciem că următoarea informare publică pe care o vom face cu privire la acest aspect al procesului de reorganizare a RADET şi a ELCEN şi la decizia instanţei va avea loc peste circa o lună de zile”, se arată în comunicat.