Curtea de Apel a decis să-l condamne definitiv la doi ani și o lună de închisoare cu executare. Marian Răducu și Eugen Plopeanu au fost trimiși amândoi în judecată pentru însușirea bunului ajuns din greșeală.
Totul a început în 2015. La vremea aceea, o companie de construcții din Timișoara și firma pe care o administra Marian Răducu au încheiat un contract de subantrepriză, având ca obiect executarea de lucrări de alimentare cu apă și rețele de canalizare în localitățile Alobota și Mosoaia. Prețul total al contractului ajungea la 181.645 de lei.
După ce au fost plătite mai multe facturi, secretara firmei din Timișoara a vrut să achite o factură de 8.000 de lei, însă, din greșeală, a trimis suma de 2.016.985 de lei.
Și-a dat seama de greșeala făcută și a luat legătura imediat cu Marian Răducu, rugându-l să restituie suma achitată în plus. Bărbatul a spus că nu știe de această eroare și i-a transmis că va restitui suma achitată din greșeală.
„Înainte de terminarea programului de lucru, în data de 21.06.2016, martora a încercat din nou să ia legătura cu inculpatul, însă acesta avea telefonul închis. În cursul zilei de 22.06.2016, martora a încercat din nou să ia legătura cu inculpatul, însă telefonul acestuia era în continuare închis, trimiţând inculpatului şi mesaje, atât prin aplicaţia whatsapp, cât şi SMS, fără a prim vreun răspuns”, se arată în rechizitoriu.
În timpul anchetei s-a aflat că, după ce secretara l-a anunțat pe administratorul firmei că i-a trimis bani în plus, acesta a început să retragă bani din contul firmei. Pentru a justifica retragerea unei sume de 650.000 de lei, firma administrată de Răducu a încheiat două contracte de împrumut cu Eugen Plopeanu. Ambele contracte, care figurau încheiate în 2010 şi 2015, aveau scadenţa în data de 20 iunie 2016, la câteva zile după transferul eronat al uriaşei sume, potrivit Adevărul.
Ancheta a mai scos la iveală că din banii ajunşi din greşeală în contul său, Marian Răducu a cumpărat şi două BMW-uri din Germania, un BMW 640 I Grand Coupe şi un BMW X5.
„În perioada 17.06.2016 – 01.07.2016 prin cele 93 de operaţiuni de retrageri numerar şi de plăţi efectuate din contul bancar deschis la Banca Transilvania şi aparţinând societăţii……, inculpatul şi-a însuşit suma de 1.562.574,03 lei, sumă care aparţinea societăţii…… (n.r. care a făcut transferul eronat), rămânând în cont suma de 446,364.62 lei”, se arată în rechizitoriul de trimitere în judecată.
Răducu și Plopeanu au fost trimiși în judecată. Răducu a primit doi ani și o lună de închisoare cu executare, în timp ce Plopeanu a luat un an și șapte luni de închisoare cu executare. Sentinţa a fost menţinută de Curtea de Apel Timişoara.