Surse din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Gorj au declarat, marți, că, în urma audierilor care s-au desfășurat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, în dosarul care vizează fapte de corupție și abuz în serviciu, administratorul firmei Ydail Construct, Doru Șandru, a primit ordonanță de reținere pentru 24 de ore, potrivit Mediafax.
În același dosar, în urma perchezițiilor de marți au fost duși la audieri primarii din localitățile gorjene Cătunele, Stejari, Plopșoru, Bărbătești, Slivilești, Aninoasa, Borăscu, Negomir, Rovinari și din localitatea doljeană Melinești, aceștia fiind suspectați că ar fi primit bani pentru atribuirea şi derularea unor contracte de prestări servicii cu firma Ydail Construct, deţinută de fostul primar din Turceni Ion Iordache.
Primarii acestor localităţi au fost duşi la audieri în cursul zilei de marți.
Poliţiştii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor Economice, din cadrul IPJ Gorj, sub coordonarea procurorilor de la Parchetul Tribunalului Gorj, au făcut, marți dimineață, percheziții la sediile primăriilor și la locuințele primarilor celor zece localități din Gorj şi Dolj, bănuiți de luare de mită, dare de mită şi abuz în serviciu.
„Din cercetări a reieşit că, în perioada ianuarie – decembrie 2015, cei în cauză, folosindu-se de funcţiile pe care le ocupă, ar fi pretins şi primit diferite sume de bani pentru atribuirea şi derularea unor contracte de prestări servicii, precum şi pentru efectuarea de plăţi pentru lucrările efectuate de administratorii unor societăţi comerciale. Sumele de bani folosite drept mită sunt de aproximativ 400.000 de lei„, se arată într-un comunicat al IPJ Gorj.
Perchezițiile la cele zece primării s-au derulat marți, după ce, în luna noiembrie, au avut loc descinderi la firma Ydail Construct, care au încheiat contracte de infrastructură cu mai multe primării din Gorj și Dolj.
La vremea respectivă, anchetatorii au strâns documente pentru destructurarea unei grupări infracţionale care ar fi cauzat un prejudiciu de aproximativ 1.800.000 de lei, prin evaziune fiscală, spălare de bani, infracţiuni de corupţie şi infracţiuni la legea societăţilor comerciale.
Descinderile de atunci au avut loc la sediile unor firme şi la locuinţele unor persoane din judeţul Gorj.
Astfel, în perioada 2011 – 2015, administratorii unor societăţi comerciale ar fi înregistrat în evidenţele contabile cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale şi, prin simularea unor relaţii comerciale, ar fi retras bani din conturile societăţilor. De asemenea, cei în cauză sunt bănuiţi că, pentru obținerea unor contracte de prestări servicii, ar fi comis fapte de corupți, fiind vizat, în perioada respectivă, primarul din localitatea gorjeană Urdari.